Читај ми!

Vlada u senci osuđuje poskupljenje struje

Premijer vlade u senci i lider DS-a Bojan Pajtić ističe da je najavljeno poskupljenje struje još "jedno od izneverenih obećanja" aktuelne vlasti i novi udar na standard građana.

Bojan Pajtić je na konferencije za novinare u sedištu DS-a naveo da je SNS 10. avgusta 2011. "slagala" da će struja biti 20 odsto jeftinija, a ona ustvari poskupljuje, prenosi Tanjug.

"Govore da je cena struje u Hravtskoj duplo veća, a zaboravljaju i da su i plate dva puta veće nego u Srbiji", naveo je Pajtić, ističući da će poskupljenje struje uticati i na povećanje cene ostalih životnih namirnica i na rast inflacije.

Ministar privrede vlade u senci Ivan Stefanović navodi da će struja za prosečno domaćinstvo u Srbiji poskupeti za 4.000 dinara godišnje, te da se mogu očekivati i dodatni izdaci za domaćinstva kroz lančana poskupljenja.

Prema njegovim rečima, poskupljenje struje će se sastojati od 7,5 odsto za akcize, što ide u republički budžet, i 4,5 odsto za EPS.

"Tih 7,5 odsto nemaju veze sa poboljšanjem stanja u EPS-u već sa punjenjem centralnog budžeta, a s obzirom na to da mesecima slušamo da je stanje u budžetu sve bolje, ne razumemo čemu onda poskupljenje struje", navodi Stefanović.

Kako kaže, svako poskupljenje struje pre restrukturiranja i korporativizacije EPS-a "bacanje novca u bunar" jer se ne zna gde će taj novac otići, odnosno da li će biti potrošen na partijske kadrove.

Stefanović navodi i da svakoj eventualnoj priči o poskupljenju struje treba da prethodi liberalizacija tržišta za domaćinstva i promena tarifnog sistema, kako bi građani sami mogli da odluče od koga će kupovati struju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво