MUP spreman za usklađivanje sa normama EU

Ministarstvo unutrašnjih poslova spremno je da se, bez odlaganja i prelaznih perioda, do punopravnog članstva Srbije u EU, u potpunosti reformiše u zakonodavnom, institucionalnom i organizacionom smislu, rekao je ministar Nebojša Stefanović u razgovoru sa Johanesom Hanom.

Stefanović je, tokom radnog ručka sa Hanom, ukazao da je u procesu pristupanja Evropskoj uniji, MUP odgovoran za rad Pregovaračke grupe po poglavlju 24 - pravda, sloboda i bezbednost, navodi se u saopštenju ministarstva.

"Dugoročni cilj Ministarstva je da, do 2018. godine, u skladu sa politikom Vlade i ekspozeom predsednika Vlade, završimo proces usklađivanja sa normama EU i uspešno ih implementiramo, u cilju veće bezbednosti i boljeg života svih građana Republike Srbije", rekao je ministar.

"Kao kratkoročni cilj, očekujemo najkasnije da do marta 2015. godine završimo rad na Akcionom planu, usaglasimo ga sa Briselom, usvojimo na Vladi pregovaračku poziciju i otvorimo poglavlje 24 za pregovore na narednoj međuvladinoj Konferenciji u Briselu", dodao je Stefanović.

Komesar Han je zahvalio na srdačnoj dobrodošlici konstatujući da je pred Ministarstvom i Republikom Srbijom dug i ne lak put do članstva, ali da će u njemu uvek u EU imati odgovornog partnera i sagovornika koji će biti tu da pomogne.

Stefanović i Han su se složili da je proces pristupnih pregovora odlična šansa za sprovođenje unutrašnjih reformi.

U vezi sa tim, ministar Stefanović je ukazao na značaj usvajanja novog Zakona o policiji, koji će biti reformski, doneće dosta novina u postupanju policije i omogućiti smanjenje troškova i uštede u postupanju policijskih službenika Ministarstva.

Zajednički je konstatovana dobra saradnja Srbije i Evropske komisije tokom velikih poplava i sa zadovoljstvom istaknuto da su Republika Srbija i Ministarstvo unutrašnjih poslova otpočeli sa procedurom pristupanja mehanizmu civilne zaštite EU, čime će se omogućiti još brža reakcija na sve vrste elementarnih nepogoda u pružanju pomoći našoj zemlji od strane država članica EU.

Ministar Stefanović i komesar Han su se saglasili da će se u narednom periodu intenzivirati razgovori u okviru pregovaračkog poglavlja 24 - pravda sloboda i bezbednost, i izrazili nadu otvaranju pregovaračkog poglavlja 24 u mesecima koji su pred nama, dodaje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво