Читај ми!

Jaka diplomatija za modernu državu

Dačić je rekao da će diplomatija Srbije posvećeno raditi na nastavku pregovora o članstvu EU kao i da će sve odluke donositi Vlada, a da pojedinačna licitiranja, bilo da je reč o ambasadorima ili nekim ekonomskim merama, nisu dobra.

Modernizacija srpske države podrazumeva jaku diplomatiju i prve obaveze će biti sastanak sledeće nedelje Komiteta ministara Saveta Evrope, potom sastanak u Solunu ministara država članica Evropske unije i država Zapadnog Balkana i krajem meseca sednica Saveta bezbednosti o Kosovu, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

Dačić je u emisiji Oko na RTS-u rekao da odluku ko će biti ambasador Srbije donosi Vlada Srbije i dok kandidat ne dobije agreman zemlje domaćina nije praksa da se unapred licitira imenima ambasadora.

O tome nismo razgovarali i nismo doneli odluku, rekao je Dačić na konstataciju da su mediji već objavili ko će biti ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dačić izjavio je istakao da je premijerov ekspoze "sveto pismo" za Vladu i da ako je Aleksandar Vučić rekao da neće biti smanjenja penzija, onda to ministar finansija Lazar Krstić ne bi trebalo da iznosi u javnost kao stav cele Vlade.

"Ekspoze je sveto pismo, a kome se ne sviđa može da je napusti", rekao je Dačić.

Upitan da li je Krstić mogao da iznese takav stav bez premijera, Dačić je odgovorio da Vlada vodi politiku i ona donosi odluke.

Dačić je rekao da će diplomatija Srbije posvećeno raditi na nastavku pregovora o članstvu EU i tome da se do kraja grčkog predsedavanja Unijom održi još jedna međuvladina konferencija na kojoj bi se razgovaralo o otvaranju poglavlja 35. 

U isto vreme potrebno je nastaviti proces normalizacije i pregovora sa prištinskim institucijama, rekao je Dačić i dodao da je spreman da se uključi ukoliko to bude tražio premijer, koji po predlogu predsednika Srbije vodi pregovore sa Prištinom.

Dačić je rekao da će treći cilj biti pronalaženje balansa između interesa da budemo članica EU i pritiska da se Srbija pridruži sankcijama protiv Rusije.

Srbija tu ima prinicipijelni stav, poštujemo teritorijalni integritet svake države članice Ujedinjenih nacija, ali nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji, rekao je on.

Dačić je najavio da će 2015. godine predsedavati u ime Srbije Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i da će zakazati sastanak svih ministara država članicom sa idejom da se krajem 2015. godine u Beogradu održi sednica šefova država i vlada kojom bi se obeležio jubilej te organizacije.

Dačić je dodao da bi značilo i prisustvo predstavnika SAD i Rusije.

Upitan o mestima direktora javnih preduzeća i zapošljavanju stranačkih kadrova, Dačić je rekao da ne traži nijednog direktora, jer su mu se "smučili" i ovi koje su imali do sada.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво