Čeka se odluka o regularnosti izbora

Odluku o tome da li će izbori u opštinama na severu Kosova biti ponovljeni doneće Centralna izborna komisija, nakon što posebna komisija utvrdi "u kakvom je stanju glasački materijal iz tih opština". U šest opština južno od Ibra predstavnici srpskih lista u drugom krugu izbora za gradonačelnike.

Još nema odluke Centralne izborne komisije o tome da li će, posle incidenata i prekida glasanja, izbori na severu Kosova biti poništeni. CIK najpre traži verifikaciju glasačkog materijala iz severnih opština, a potom će uslediti i odluka. Materijal sa severa je pod prismotrom OEBS-a i sinoć je iz severnog prebačen u južni deo Mitrovice.

Glasanje na više biračkih mesta u Kosovskoj Mitrovici prekinuto je pošto su ekstremisti polomili glasačke kutije. U popodnevnim satima, nepoznate osobe sa fantomkama upale su u Tehničku, Medicinsku i Osnovnu školu "Sveti Sava", gde je bila većina biračkih mesta za sever Kosovske Mitrovice.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je potom od međunarodne zajednice zatražio dozvolu da Srbija reaguje i smiri situaciju, ali na ovaj zahtev nije bilo odgovora međunarodnih zvaničnika.

Kandidat za gradonačelnika liste "Srpska" Krstimir Pantić je, odmah po prekidu glasanja, zatražio da izbori budu poništeni i ponovljeni.

Predsednica CIK-a Valjdeta Daka je na noćašnjoj konferenciji za novinare rekla da je izborni materijal oštećen samo u OŠ "Sveti Sava". Uprkos zahtevima, dodala je Daka, izbori u ovom delu Kosova ne mogu da budu poništeni bez odluke CIK-a i to telo neće odlučivati dok se ne utvrdi stanje glasačkog materijala.

Izveštaču RTS-a je u CIK-u rečeno da će biti formirana posebna komisija koja će se baviti glasačkim materijalom iz severnog dela Mitrovice i da će, nakon što utvrdi u kakvom je stanju, narednih dana a možda već i danas odlučiti šta dalje. Donošenje odluke otežavaju suprotstavljeni stranački interesi u CIK-u.

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Žan-Klod Šlumberže ocenio je da je izborni proces "bio uspešan" na celom severu do 17 časova, kada su usledili napadi na tri biračka mesta u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Međutim, Šlumberže ističe da OEBS nije tražio poništavanje lokalnih izbora u severnoj Mitrovici, već samo ranije zatvaranje izbornih mesta posle incidenta.

Strateški cilj Euleksa bio je da spreči počinioce incidenata da, pored biračkih mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici, napadnu i ostala biračka mesta u toj opštini, ali i na drugim mestima na severu Kosova, saopštio je Euleks navodeći da je svojim delovanjem zaustavio nasilje i ometanje procesa glasanja.

Preliminarni rezultati izbora 

Za razliku od severa gde se može očekivati ponavljanje izbora, južno od Ibra zabeležena je najveća izlaznost birača.

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a, u 10 opština na Kosovu gradonačelnici su izabrani u prvom krugu, dok će u ostalih 25 opština gradonačelnici biti izabrani u drugom krugu glasanja.

U Štrpcu će u drugom krugu biti izabran gradonačelnik iz Samostalne liberalne stranke (SLS) ili Građanske inicijative "Srpska", u Gračanici iz "Srpske" ili Saveza kosovskih Srba, dok će se u Ranilugu nadmetati "Srpska" i Srpska narodna partija Kosova.

U drugom krugu u Partešu naći će se SLS i "Srpska", u Klokotu "Srpska" i SLS, a u Novom Brdu DSK i "Srpska".

CIK nije objavio rezultate izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova - Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Prema proračunima nevladinog sektora, oko 90 odsto pregledanih glasova ukazuje na to da Demokratska partija Kosova Hašima Tačija ima 211 hiljada osvojenih glasova ili 34 odsto, koliko ima i drugoplasirani Demokratski savez Kosova. Alijansa za budućnost Kosova ima negde oko 105.000 osvojenih glasova, ili 17 odsto, dok je Samoopredeljenje na četvrtom mestu, a na petom Alijansa novo Kosovo.

U drugi krug izbora kvalifikovali su se kandidati DPK-a, DSK-a, AZBK-a, Alijanse novo Kosovo (ANK), Samostalne liberalne stranke (SLS), Građanske inicijative "Srpska" (GIS), Saveza kosovskih Srba i Srpske narodne partije Kosova. 

Prava slika o izlaznosti biće poznata kada budu sabrani svi glasovi iz srpskih sredina, jer se može dogoditi da Srbi budu treća snaga na Kosovu.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво