Читај ми!

Nikolić: Dobar položaj Srbije u svetu

Nismo dovoljno jaki da ratujemo, ali smo dovoljno pametni da pregovaramo, rekao Tomislav Nikolić i naglasio da Srbija u svetu danas ima izvanredan položaj. Imamo razumevanje NATO-a, rekao predsednik Srbije, nakon razgovora sa generalnim sekretarom Alijanse. Uveren sam da će pregovori sa EU početi u decembru, poručio Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija danas u svetu ima izvanredan položaj, kao i da je uveren da će u decembru početi pregovore sa Evropskom unijom.

"Nismo dovoljno jaki da ratujemo, ali dovoljno smo pametni da vodimo pregovore", rekao je Nikolić za RTS u direktnom uključenju iz Njujorka.

"Razgovarao sam i sa predstavnicima država koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije, i onih koje nisu i imao sam otvorenije razgovore sa onima koji nisu priznali Kosovo i koji su rekli da svuda u svetu postoji respekt prema Srbiji", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao i da je veliki optimista što se tiče položaja Srbije u svetu, koji je danas izvanredan, i da ona sada mora da se okrene ekonomiji i zapošljavanju. "Mislim da je Vlada Srbije potpuno sposobna da se baci na taj posao", rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da treba pronaći kopču koja povezuje Srbe i Kfor na Kosovu. Kfor je, kako rekao, Srbima na Kosovu jedina garancija.

U razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Andresom Fogom Rasmusenom, Nikolić je dobio čvrste garancije da zaštitni korpus, koje je formiran južno od Ibra, nikada neće preći teritoriju severno od Ibra.

Nikolić je istakao da Srbija ima razumevanje NATO-a, i čvrstu vezu sa Alijansom. Dodao je da je sa Rasmusenom razgovarao o mnogim pitanjima koja se tiču bezbednosti.

"Govorili smo o odnosima Srbije i NATO-a, i Rasmusen sada bolje razume moj stav od pre godinu dana da Srbija ne želi da bude u sukobu sa NATO-om, ali da ne želi da bude u NATO-u", objasnio je Nikolić.

"Rekao je da shvata šta su politički motivi za takvu izjavu, da su to naše veze širom šveta, naša apsolutna vojna nesvrstanost ni uz jednu vojnu silu i mislim da tu imamo razumevanje NATO-a", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naglasio da mu je Rasmusen pružio uveravanja da kosovske bezbednosne snage neće prerasti u vojsku Kosova.

"Srbija je ključni faktor mira i stabilnosti u regionu", rekao je Rasmusen u razgovoru sa Nikolićem, preneli su Tanjugu izvori iz delegacije Srbije.

Nikolić je poručio i da će Srbija implementirati dogovoreno u Briselu, kao i da Beograd ne pravi iznenađenja.

Dobar pristup Beograda

Generalni sekretar NATO-a pozdravio je konstruktivan pristup zvaničnog Beograda, ocenivši da je to doprinelo miru i stabilnosti u regionu.

Govoreći za RTS, Nikolić je podvukao da svi razgovori srpskih zvaničnika sa međunarodnim akterima imaju mnogo povljniji ton nego razgovori od pre godinu dana.

Komentarišući jučerašnji sastanak sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, Nikolić je rekao da mu je pohvala prijala.

"Nije mi potrebno, u ovim godinama, da me neko hvali, ali godi kada Ketrin Ešton otvoreno i jasno pred saradnicima, i mojim i njenim, kaže da smo mnogo učinili. Lično mi je čestitala na svemu što smo učinili", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao i da je u razgovoru sa Eštonovom ukazao na probleme u vezi sa sprovođenjem lokalnih izbora na Kosovu.

"Rekla je da očekuje da sve protekne kako smo se dogovorili, da EU ostaje statusno neutralna, a ja sam ukazao na probleme koje imamo da bismo organizovali regularne demokratske izbore za lokalnu samoupravu na Kosovu i Metohiji", rekao je Nikolić i dodao da je Eštonovu upoznao sa nekim problemima koje pravi albanska strana oko sprovođenja izbora.

Nikolić je rekao da je njegova želja da se na Kosovu i Metohiji izabere srpska lokalna samouprava koju će podržati EU i koja za Evropu neće biti "divlja, paralelna, banditska, oaza kriminala, već teritorija koja ima probleme koje mora da rešava EU".

"Našli smo zajednički jezik, čini mi se poodavno, ali sada je to potpuno došlo do izražaja. Otvoreno sam rekao da sam ubeđen da neće biti problema i preneo sam optimizam da ćemo pregovore sa EU početi u decembru", istakao je Nikolić.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво