Читај ми!

Nema odlaganja početka pregovora

SAD ne traže da Srbija prizna nezavisnost Kosova, kaže ambasador Majkl Kirbi i dodaje da sve napore treba usmeriti na sprovođenje briselskog sporazuma kako bi što pre počeli pregovori sa EU.

Ambasador SAD Majkl Kirbi ocenio je da odlaganje početka pregovora Srbije sa Evropskom unijom u januaru nije verovatno i podsetio da je iz EU saopšteno da neće biti novih uslova za Srbiju.

"Sve je moguće, ali ne bih rekao da je odlaganje početka pregovora sa EU verovatno. Vidim dobre akcije Vlade Srbije, preduzeti su mnogi važni konkretni koraci za pripremu pregovora", rekao je Kirbi u intervjuu za Večernje novosti.

Kirbi je ponovio da SAD ne traže da Srbija prizna nezavisnost Kosova i dodao da sve napore treba usmeriti na sprovođenje briselskog sporazuma kako bi što pre počeli pregovori sa Evropskom unijom.

"Iz EU su jasno rekli da nema novih uslova. Važna je implementacija. Ne zaboravite da i u EU ima zemalja koje ne priznaju Kosovo. Znači, ni u EU, kao ni u NATO, ne postoji jedinstven stav po pitanju Kosova", rekao je Kirbi.

Kako kaže, sada je najvažnije da se postignu preostali dogovori oko telekomunikacija i energetike i primeni dogovoreno.

Kribi je ocenio da dodeljivanje stolice za Kosovo u Ujedinjenim nacijama ili status posmatrača u ovom trenutku nije "na stolu", ali da je teško predvideti šta će se dešavati narednih godina.

"I za Srbiju i za Prištinu bilo je teško da postignu dogovor, iz mnogih istorijskih razloga, i mislim da su obe strane svesne da je njegova primena u obostranom interesu. Bez obzira na sve prepreke, vidim dobru volju da se sporazumi primene", rekao je Kirbi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво