Читај ми!

Dačić: Euleks treba da preseče put droge

Obaveza Euleksa i UNMIK-a da preseku protok narkotika kroz Kosovo, rekao Ivica Dačić na Međunarodnoj konferenciji o borbi protiv droge u Moskvi. Srbija širom sveta traži Šarića i Radulovića, istakao ministar unutrašnjih poslova.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da su za presecanje trgovine drogom preko Kosova odgovorne međunarodne snage koje se po Rezoluciji 1244 nalaze na teritoriji Kosova.

Dačić u Moskvi učestvuje na Međunarodnoj konferenciji o borbi protiv nezakonitog prometa narkotika, a na pitanje novinara šta može da učini srpska Vlada da spreči trgovinu avganistanskog heriona preko Kosova, objasnio je da Vlada ne može mnogo da učini, jer po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN srspka policija nije prisutna na KiM.

Kako je rekao, obaveza Euleksa i UNMIK-a je da preseku protok narkotika kroz Kosovo i Metohiju.

Dačić je, takođe, istakao da je i ruskim, britanskim, nemačkim i američkim službamam poznato da takozvana albanska mafija zauzima značajno mesto u evropskoj narkomafiji.

Prema njegovim rečima, narkobos Naser Keljemendi nije jedini koji se sakrio od pravde na teritoriji Kosova.

Na pitanje zašto Srbija nije uhapsila Keljmendija, Dačić je rekao da Keljmendi nije državljanin Srbije i da se sakrio na Kosovo verovatno računajući na to da ne može da bude izručen, naročito zemljama koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Prema rečima ministra policije, Srbija širom sveta traži optužene za trgovinu kokainom iz Južne Afrike Darka Šarića i Rodoljuba Radulovića zvanog Miša Amerika i da u tome sarađuje sa međunarodnom službama.

Odgovarajući na pitanje novinara da li Srbija traži Šarića, Radulovića ili bilo koga iz takozvane, Šarićeve grupe u Rusiji, Dačić je rekao da ih potražuju širom sveta, pa tako i u u Rusiji.

"Sve ostalo bi bilo nelogično da vam bilo šta kažem. Tako smo pričali da tražimo Šarića u Južnoj Africi, što mu je bila jasna poruka da pobegne iz Južne Afrike", rekao je Dačić.

Proširen balkanski put droge

Dačić je rekao da se balkanski put droge, kojim se herion iz Avganistana prebacuje na tržište Zapadne Evrope, u poslednje se vreme proširio na Kosovo, BiH, Makedoniju, Bugarsku i Rumuniju, a u poslednje vreme koristi se i za ilegalnu trgovinu kokainom.

Naveo je da se smanjila zaplena narkotika na teritoriji Srbije, što se može objasniti širenjem balkanske rute.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao i da se najveći deo organizovanih kriminalnih grupa u Srbiji bavi trgovinom narkoticima kao i da je geografski položaj Srbije učinio da kroz našu zemlju ide najkraći put za heroin iz Avganistana namenjen tržištu Zapadne Evrope.

Tokom izlaganja, Dačić je istakao da zarad efikasnije borbe protiv trgovine drogom postoji potreba da se formiraju zajednički istražni timovi na međunarodnom nivou.

Dačić je rekao i da će u toku Konferencije imati bilateralne susrete sa načelnikom ruske Federalne službe za kontrolu promete narkotika (FSKN) Viktorom Ivanovom i sa direktorkom američke Agencije za sporovđenje zakona u oblasti narkotika (DEA) Mišel Leonhart sa kojima će razgovarati o saradnji u presecanju puteva droge i hapšenju osumnjičenih za ilegalnu trgovinu narkoticima.

Premijer Srbije je u okviru konferencije izlagao na temu "Međunarodna saradnja u oblasti borbe protiv ilegalne narkopretnje".

Na skupu, koji traje od 5. do 7. juna, učestvuju šefovi nadležnih tela iz više od 120 država, kao i predstavnici međunarodnih organizacija. Na konferenciji je govorio i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Konferencija je prvi put održana 1983. godine, a ove godine se prvi put održava u Moskvi.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво