Читај ми!

Cvijan: Mesarovićeva nosilac korupcije

Predsednik Odbora za ustavna pitanja Vladimir Cvijan očekuje da će krajem februara biti smenjena predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović koja je, prema njegovim rečima, "glavni krivac" za katastrofalno stanje u pravosuđu i "glavni nosilac korupcije".

Krajem februara biće smenjena predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović koja je "glavni krivac" za katastrofalno stanje u pravosuđu i "glavni nosilac korupcije", očekuje predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije Vladimir Cvijan. Nata Mesarović nije htela da komentariše Cvijanove tvrdnje.

U intervjuu Tanjugu, Cvijan je ukazao da se šteta nastala lošom reformom pravosuđa meri desetinama miliona evra.

"Ustavni sud je ocenio da je Nata Mesarović izabrana protivno zakonu i Ustavu. Najnormalnija stvar bi bila da i sama podnese ostavku. Možemo da porazgovaramo i o nizu nezakonitih, a ja verujem i koruptivnih odluka Nate Mesarović, koja je svog sina izabrala sasvim nezakonito i tu imamo kriminal", naveo je Cvijan.

Predsednik Odbora za ustavna pitanja kaže da je očekivao da će ona sama da podnese ostavku i da će "time da spreči da se otvaraju razne druge afere povezane sa njom i sa njenom porodicom".

Cvijan je istakao da će Mesarovićeva odgovarati i za neke druge stvari a ne samo za katastrofu koju je napravila u reformi pravosuđa.

"Mesarovićeva je najviše doprinela krahu reforme pravosuđa, krahu mreže sudova, ona je lično izbacivala pojedine sudije iz reizbora, ona je najveći krivac za situaciju u pravosuđu", rekao je Cvijan. 

Uskoro će biti u proceduri novi zakon o mreži sudova, kaže Cvijan i dodaje da građani moraju da razumeju da su dugovi koji su nasleđeni od bivšeg Ministarstva pravde jako veliki.

"Ne možemo otvoriti nove sudove u svim gradovima, ali ćemo doprineti da u velikim gradovima budu osnovani novi sudovi. Negde od marta meseca zaživeće i sistem notara, već su izvršene izmene i u krivičnom zakonodavstvu, a uskoro će ući izmene i u parničnom zakonodavstvu, koje će da ubrzaju sudske procedure", naveo je Cvijan.

Ministarstvo pravde, SNS i aktuelna koalicija, kako je rekao, čine sve što mogu da isprave greške koje je uradilo Ministarstvo pravde bivšeg režima.

"Zaista nesmotrenom i nestručnom aktivnošću, na prvom mestu Mesarovićeve, mreže sudova je u bivšem režimu smanjena na 34 suda u celoj Srbiji. Ja se nadam da će broj sudova posle reforme, koju sprovodi ministar Nikola Selaković biti 70, 80, čime će se građanima približiti pravda", istakao je Cvijan. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво