Čitaj mi!

Srbija i Slovenija, nema otvorenih pitanja

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Slovenije ove godine prešla 800 miliona evra, ali sve mogućnosti još nisu iskorišćene, rekao premijer Ivica Dačić u razgovoru sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom. Potpisan protokol o saradnji između dve policije. Dačić razgovarao i sa predsednikom Slovenije Danilom Tirkom.

Premijeri Ivica Dačić i Janez Janša saglasili su se da su odnosi Srbije i Slovenije na izuzetno visokom nivou i da dve zemlje nemaju otvorenih političkih pitanja. Dačić i Janša dogovorili su se da ubuduće svake godine bude održan samit dve vlade, kako bi se saradnja Srbije i Slovenije dodatno unapredila.

Na zajedničkoj pres-konferenciji premijeri su istakli da je ekonomska saradnja dve zemlje izuzetno dobra. Spoljnotrgovinska razmena ove godine prešla je 800 miliona evra, ali srpski premijer smatra da sve mogućnosti još nisu iskorišćene.

"Otvara se mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima, s obzirom na to da Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini sa velikim brojem zemalja koje nisu u EU, kao što su Ruska Federacija, Turska, Azerbejdžan, Kazahstan, Belorusija", rekao je Dačić.

Janša je podsetio da je juče bio u poseti Rusiji gde mu je rečeno da je saradnja te zemlje i Srbije veoma značajna. Zbog toga su oba premijera zaključila da postoji mogućnost zajedničkog nastupa Srbije i Slovenije, ne samo u energetskom sektoru već i na drugim poljima. Kao primer, Janša je naveo mogućnost zajedničkog učešća u izradnji sportskih objekata.

Premijeri dve države su razgovarali i o gasovodu "Južni tok", poslu koji u Srbiji vredi dve milijarde dolara, i koji predstavlja priliku za razvojne mogućnosti.

Srpski premijer je istakao i da između dve države nema otvorenih pitanja, a jedno od retkih koje nije u potpunosti rešeno, sukcesija, biće tema na budućim samitima dve vlade.

Dvojica premijera pozdravila su potpisivanje sporazuma o saradnji policija Srbije i Slovenije, mada je, prema njihovoj oceni, ta saradnja i do sada bila odlična, posebno kad je reč o borbi protiv organizovanog kriminala. To se, kako su istakli, posebno videlo u akciji "Balkanski ratnik".

Janša je poručio i da će se Slovenija uvek zalagati da Srbija što pre dobije datum početka pregovora o ulasku u EU, na čemu je Srbija, kako je rekao Dačić, veoma zahvalna.

"Što hitnije definisanje datuma pregovora je od izuzetnog značaja i za Srbiju i za Sloveniju, ali i za EU, i to je ključni faktor stabilizacije čitavog regiona", rekao je slovenački premijer.

Susret Dačića i Janše prvi je zvanični susret premijera dve države otkada su postale samostalne.

Dačiću je ispred palate vlade priređen doček uz državne počasti, himnu i gardu. U srpskoj delegaciji je i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Ivica Dačić i Mlađan Dinkić razgovarali su i sa predsednikom Slovenije Danilom Tirkom.

Tirk i Dačić su ocenili su u Ljubljani da ekonomski odnosi dve zemlje jačaju, ali da postoje i mogućnosti koje oš nisu iskorišćene.

"Sagovornici su se posebno posvetili ekonomskim odnosima dve zemlje koji jačaju, ali postoje i veće mogućnosti za njihovo širenje odnosno neiskorišćene mogućnosti i u okviru srpskih ugovora sa trećim državama, koji omogućavaju preduzećima bescarinski pristup na treća tržišta", navodi se u saopštenju iz ureda predsednika Slovenije.

To pruža dobre mogućnosti slovenačkim preduzećima koja sarađuju sa firmama u Srbiji za širenje njihovog tržišnog uticaja.

Tirk i Dačić ocenili su da prijateljski odnosi dve zemlje imaju dugu tradiciju, da su čvrsti i da se dobro razvijaju kako na polju politike tako i u oblasti privrede.

Razgovarali su i o odnosima u oblasti kulture pri čemu se slovenački predsednik založio za jačanje kulturne saradnje posebno kada je reč o najvišim dostignućima u kulturi i umetnosti. 

Srpski premijer i ministar finansija i privrede razgovarali su potom sa predsednikom slovenačkog parlamenta Gregorom Virantom.

Pre razgovora, Dačić i Dinkić upisali su se u "Zlatnu knjigu", što je tradicija kad je reč o visokim gostima slovenačkog parlamenta.

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 15. nov 2012, 09:34) - anonymous [neregistrovani]

Сарадња

Сарадња две земље није увек позитивна за обе стране. Зато се у дипломатији и којисти та реч је не казује ништа више но да те две земље комуницирају и послују. Е тих 800милиона размене је на сшету Србије јер ми увозимо из Словеније много више него што нам је дозвољено да извеземо. Такође њиховим ланцима је дозвољено да послују у Србији Меркур, Меркатор, Триглав итд а ту су све продајни ланци и осигурања који само износе новац из државе запошљавајући јако мали број људи за толико новца колико изнесу.

(četvrtak, 15. nov 2012, 07:49) - anonymous [neregistrovani]

kula

Raduje vest da su odnosi između Slovenije i Srbije na veoma visokom nivou , a naročito kada se radi o ekonomskoj saradnji. Nadamo se da će ova vlada preduzeti sve mere da se uspostave odnosi na visokom nivou i sa ostalim državama iz okruženja.

(četvrtak, 15. nov 2012, 07:32) - anonymous [neregistrovani]

Za Premijera

Da li je Premijer video koliko je gorivo u sloveniji?svaki dan cena pada,

(četvrtak, 15. nov 2012, 07:26) - anonymous [neregistrovani]

Невини

Неко мора да одговара за 31 војника ЈНА побијених 1991-ве. То не сме да остане некажњено!

(sreda, 14. nov 2012, 23:35) - anonymous [neregistrovani]

ej alo

slusaj ovo Slovenija je sluga zapada ,onaj je sluga Amerike onaj Rusije ama bre ljudi kad moram da kazem bre jer su svi placeni za ono sto rade ...sluga je onaj sto spava u logorima i radi za dzbe.E sad neko zaradi vise a neko manje u tome je razlika a sluga u Eu nema zato je ta Eu i stvorena.Moze Nemacka da jede zlato ali ako onaj u Londonu i Parizu nesto nece nemoze Nemacka da ih natera.Primer Poljske koliko su glasni da su svima dosadili sa svojim pricama ali opet rade i niko ih ne osporava.Tacka.

(sreda, 14. nov 2012, 20:37) - sasa [neregistrovani]

Dinamika

Dinamicna privredna saradnja ide kao
u mene internet, u jednom smjeru 90% u
drugom 10% zna se odakle je bolji protok.
Sta Srbija radi na svojoj privredi to
je pravo pitanje a ne da samo rasprodaje
i ono malo fabrika koje imalo vrede.

(sreda, 14. nov 2012, 20:06) - novica952 [neregistrovani]

Dogovor

Krajnje je vreme bilo da se dvojica premijera sretnu po prvi put posle izvršene sukcijsije bivše zajedničke države. Nije dobro to u ekonomiji što u Srbiji se kaže posluje oko 1.300 slovenačkih firmi a Srbskih u Sloveniji se može izbrojati na prste jedne ruke primer Nektara. I kad krenu u osvajanje tržišta imaju nepremostih problema da se probiju i počnu rad a Slovenačka država malo ćini da im pomogne.Verovatno ima I nrešenih pitanja još iz sukcesije poput Ljubljanske banke I podele imovine firmi koje su ostale po bivšim republikama. Očekivati je da od Slovenije dobijemo podršku evrointegracijama bez ikakvih ograničenja jer nekih značajnih problema sa njima nemamo koji nisu rešivi u bilateralnim susretima.

(sreda, 14. nov 2012, 19:27) - anonymous [neregistrovani]

otvoreno pitanje

naravno da je kosovo otvoreno pitanje koje se mora kd tad zatvoriti. Ko bude uporniji pobedice. izdracemo jos 10 tak godina pa cemo videti ko ce biti najjaca sila, mislim da ce slovenija dobrovolno ponistiti priznanje kosova i tad nece biti otvorenih pitanja.

(sreda, 14. nov 2012, 17:52) - anonymous [neregistrovani]

..

Slovenija je kao i mi sluga zapada i to te jednostavno tako , bila je prisiljena da prizna Kosovo kao što ćemo i mi za 10 godina. Sada smo sluge zapada i to je sudbina svih malih zemalja koliko vidim zapad je na zalasku tako da postoji mogućnost da u bližoj budućnosti budemo sluge zemalja istoka i nadam se da će taj istok ipak prema nama biti malo bolji jer su i odnosi sa njima bili uvek solidni, ni oni nas nisu nikada u nicemu sem na rečima podržavali ali barem nas nisu bombardovali. Za sada stvari stoje tako da nam je gazda u Vašingtonu i odande se vodi čitav Balkan i dobar deo sveta, dakle slušajmo ih i ne protivimo se mali smo i siromašni, ako budemo slušali biće nam bolje bar nećemo nestati, treba biti optimista i plivati medju svim tim nasilnicima i sa svima biti dobar, svi su nam oni "prijatelji" onoliko koliko nam to odgovara.

(sreda, 14. nov 2012, 17:02) - krstic pavle [neregistrovani]

nema otvorenih pitanja

Nema otvorenih pitanja?A priznavanje Kosova sta je to ?Ali u principu se slazem sa misljenjem da sa njima treba da razgovaramo samo po principu interesa?To je jedini jezik koji je svet razume i svako treba da gleda samo svoje interese.Slovenija je to oduvek znala,a sada je vreme da i Srbija to pocne da praktikuje

div id="adoceanrsvdcfhklggd">