Susret Dačić–Tači

Na sastanku sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem razgovarano o modalitetima primene onoga što je ranije dogovoreno i o tome kako da se pomogne ljudima na Kosovu, bez zadiranja u pitanje statusa, kaže premijer Ivica Dačić. Sledećeg meseca trebalo bi da počne primena ranijeg dogovora o administrativnim prelazima. Naredni sastanak početkom decembra.

23.29 - Premijer Ivica Dačić kaže da je na sastanku sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton razgovarao o modalitetima primene onoga što je ranije dogovoreno i o tome kako da se pomogne ljudima na Kosovu, bez zadiranja u pitanje statusa. 

23.12 - Završeni razgovori Ketrin Ešton sa Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem u Briselu, prenosi Tanjug. 

22.25 - U toku zajednička radna večera Ivice Dačića, Hašima Tačija i Ketrin Ešton, objavljeno je na Tviter stranici Evropske službe za spoljne poslove.

20.45 - U Briselu u toku sastanak Ketrin Ešton i kosovskog premijera Hašima Tačija, objavljeno na Tviter nalogu Diplomatske službe EU. Sastanak sa Ivicom Dačićem trajao oko 45 minuta. 

19.35 - U toku je zasebni sastanak premijera Ivice Dačića i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Drugi put za manje od mesec dana, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, sastali su se u Briselu sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je posle zajedničkog sastanka da se razgovaralo o modalitetima primene onoga što je ranije dogovoreno i o tome kako da se pomogne ljudima na Kosovu, bez zadiranja u pitanje statusa.

Dačić je rekao da je dogovoreno da narednog meseca počne primena ranijeg dogovora o administrativnim prelazima, javlja dopisnik RTS-a. 

"Razgovarali smo o nekoliko konkretih pitanja i o tome da ne treba da bude jednostranih poteza ni sa jedne strane i da je važno sačuvati mir. Saglasili smo se da je važno nastaviti sprovođenje dogovora koji su potpisani", rekao je Dačić. 

"Nastavićemo sprovođenje sporazuma, uključujući i onaj najteži, koji je prethodna vlada ostavila, a to je Sporazum o kontroli administrativnih prelaza, s tim što sam insistirao na tome da Euleks ima izvršnu funkciju na prelazima, kad je reč o severu", rekao je Dačić. 

Premijer Srbije kaže da bi, s druge strane, do 10. decembra praktično trebalo da krenu prvi pilot-projekti na nekim prelazima, kako bi se videlo da li to uopšte može da funkcioniše i na koji način. 

Finansiranje srpske zajednice nije tajna 

Tema razgovora bilo je i finansiranje srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. 

"Nije nikakva tajna da mi javno finansiramo Srbe na Kosovu i Metohiji. Postavljali su u razgovorima pitanje transparentnosti finansiranja, pa mi to dajemo kroz budžet i tu nije ništa sporno. Svi znamo koje se funkcije finasiraju, na koji način i to je sigurno dostupno svima i nemamo nameru da imamo tajne fondove kada je reč o finansiranju institucija ili aktivnosti na KiM", rekao je Dačić.  

Premijer je, ipak, napomenu da sporazum o upravljanju prelazima neće biti moguće odmah u celini realizovati, jer potrebno je vreme da se to pripremi, ali je naglasio da će se to desiti narednih meseci.

Dodao je i da je izneo ideju da se izgradi put Niš–Priština i rekao da očekuje da to delom finansira i EU, ali je primetio da do sada Unija, odnosno Evropska investiciona banka, nisu pokazale interesovanje za to.

Dačić je rekao da je bilo reči i o zaštiti kulturne i verske baštine na Kosmetu i da je dogovoreno da kosovska policija formira posebne jedinice koje će većinski činiti Srbi i koje bi bile specijalno zadužene za tu zaštitu.

Bilo je reči i o nestalim licima, a dogovoreno je da se odrede kontakt osobe za primenu doasadašnjih postignutih sporazuma umesto u javnosti pominjanih kancelarija u Beogradu i Prištini. 

Dačić je naglasio da je u večerašnjem razgovoru svaka strana iznela svoje mišljenje o temama na pregovaračkom stolu i ocenio da je svakako ostvareno par koraka napred.   

Tači: Dogovoreno integrisano upravljanje prelazima 

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je posle sastanka da je postignut dogovor da se svi dosadašnji sporazumi sa Beogradom sprovedu, a posebno sporazum o integrisanom upravljanju prelazima.

Tači je rekao da je kosovska strana insistirala da prestane dosadašnji način finansiranja "paralelnih srpskih institucija na Kosovu" i da se to finansiranje odvija transparentno. 

Dodao je da kad je reč o do sada postignutim dogovorima na tome rade radne grupe.

Tači je dodao da je u razgovoru bilo reči o zajedničkom projektu izgradnje auto puta Priština-Merdare-Niš i da je zatraženo da EU takođe učestvuje u finansiranju tog projekta.  

Ketrin Ešton: Uskoro novi susret 

Ketrin Ešton je pre radne večere imala odvojene susrete sa Ivicom Dačićem, a potom i sa Hašimom Tačijem. 

U saopštenju prosleđenom iz kabineta visoke predstavnice Ketrin Ešton navodi se da su u "otvorenom i iskrenom razgovoru" razmotrene različite teme koje se tiču normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i da su se dvojica premijera obavezala da nastave dijalog.

Dogovoreno da se nastavi rad na sprovođenju do sada postignutih sporazuma i pozdravljeni su rezultati koji su do sada postigle radne grupe za sprovođenje sporazuma o prelazima, koje su se sastale 5. i 6. novembra, navodi se u saopštenju.

Pored toga, kako se navodi, tema razgovora bila je i transparentnost finansiranja kosovskih Srba, od strane države Srbije.

Tokom sastanka, bilo je reči i o zaštiti kulturnog i religijskog nasleđa Srba na Kosovu. Obe strane saglasile su se i da zajednička tehnička radna grupa pripremi studiju izvodljivosti o izgradnji auto-puta Niš–Priština, dodaje se u saopštenju, uz zaključak da su se sve tri strane saglasile da se uskoro ponovo sretnu.

Sledeći sastanak najavljen je za početak decembra. 

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 08. nov 2012, 14:47) - anonymous [neregistrovani]

dogovor/

nedajte srbi kosovo,kosovo je srbija.

(četvrtak, 08. nov 2012, 13:19) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Lepo si to to sve rekao ali trebas i da misils na ljude juzno od ibra jer vise od 2/3 Srba zivi juzno od Ibra, npr u Kosovskom Pomoravlju ima oko 40 000 Srba sta je sa njima?? 

(četvrtak, 08. nov 2012, 12:21) - anonymous [neregistrovani]

komentar

Ako nama ne odgovara ranije dogovorena primena o administrativnim prelazima onda to moze ici na Skupstinu,koja to nikad nije verifikovala.A drugo mi to zovemo administrativnim prelazima,a Pristina granicom-treba da se tacno zna sta je to,a ne da budu dvostruka tumacenja,jer nije za Srbiju prihvatljiv izraz granica.

(četvrtak, 08. nov 2012, 10:15) - novica952 [neregistrovani]

Početak

Da li će EU razumeti našu koperativnost koju navodi premire Dačić i pokazati više sluha za naše probleme i naše želje da što pre dobijemo datum pregovora ostaje da se vidi do kraja godine. Verovatno će proces iću u tom pravcu ali će se od nas tražiti dalji napredak oko prelaza i prelazak sa pilot programa na upravljanje svim šest prelaza kako je ranije dogovoreno. I priština će verovatno pokušati da iskoristi to naše popuštanje da svoje pozicije ojača i spreči izvršnu funkciju Euleksa na prelazima i da nastavi da traži ukidanje za njih paralelnih institucija na severu Kosova.

(četvrtak, 08. nov 2012, 09:21) - Mišo [neregistrovani]

kosovo

Nadamo se da su razgovori vođeni u pravcu naormalizacije odnosa Beograda i Prištine i da će tu normalizaciju osetiti građani na severu KiM , a da neće svakodnevno strepeti za svoju sigurnost. Naravno razgovore treba nastaviti i Srbija mora voditi računa o zaštiti interesa svojih građana.

(četvrtak, 08. nov 2012, 00:53) - anonymous [neregistrovani]

bistra voda

nista novo, sve se vrti u krug i opet priznajte ili ne priznajte. Muti se bistra voda

(sreda, 07. nov 2012, 20:28) - anonymous [neregistrovani]

susret Dacic i Taci

Ja mislim da ovaj susret je koristan sa obe strananama..

(sreda, 07. nov 2012, 19:20) - Radovan [neregistrovani]

Prioritet?

Mislio sam da ce EU na prvo mjesto predloziti da se razgovara o rjesavanju imovinskih odnosa, razvoja industrije i zaposljavanja izmedki Srbije i Kosova, borbe protiv korupcije na Kosovu...

Umjesto toga prioritet je granica? Nedjeljivost? Integritet?

"Daj te vi nama granicu, pa nam priznanje nije ni potrebno" - nadaju se potajno EU-praljani.

(sreda, 07. nov 2012, 17:42) - Aspalathos [neregistrovani]

platforma

Platforma pre svega - da ne bi bilo zabune i ofsajda. Bez toga su predigre i priče. Verujem u Dačićevu mudrost i odlučnost.