Obama testira strategiju

Predsednik Barak Obama mogao bi da "testira" novu strategiju prema Avganistanu, tako što bi dodatne trupe poslao samo u jedan region zemlje. Ukoliko pojačanje američkim trupama u tom regionu omogući efikasniju borbu protiv talibana, slanje dodatnih 40.000 vojnika bi bilo dobro rešenje za Obamu.

Istaknuti politički lider iz redova talibanskih pobunjenika, Mula Brader Akund, nedavno je dostavio poruku američkom predsedniku Baraku Obami da je rat protiv talibana uz pomoć novca "oružje koje se odavno pokazalo beskorisnim".

"Mudžahedini Islamskih emirata Avganistana nisu plaćenici, niti naoružani vojnici kao oni koji su kreirali invaziju na Avganistan i njihovi saveznici", rekao je Mula Brader Akund u poruci prvom čoveku Bele kuće.

"Ovaj rat biće završen onda kada okupatori napuste Avganistan i kada se uspostavi vlada koja će legitimitet crpeti iz volje islamskog naroda", dodao je Brader Akund.

Barak Obama početkom meseca odobrio je dodatna sredstva za narednu godinu kojima će se finansirati borba protiv talibanskih ekstremista. Uprkos tome što je rat u Avganistanu ušao u devetu godinu, napadi ekstremista na jugu zemlje ne jenjavaju.

Obama razmatra da li da odobri zahtev američkog komandata generala Stenlija Mekristala za dodatnih 40.000 vojnika, koji bi bili raspoređeni širom Avganistana.

Predsednik Sjedinjenih Država teško će doneti odluku, budući da je oktobar bio najkrvaviji mesec za američke trupe od početka rata, pre osam godina. Poginulo je 56 američkih vojnika.

Fared Zakaria, saradnik američke televizijske mreže Si-En-En, tvrdi da mnogi ljudi Avganistanu očekuju dodatne američke trupe. Broj američkih vojnika u januaru 2008. godine je bio je 26.607. U narednih šest meseci, Bušova administracija gotovo je udvostručila broj vojnika. Tako je u julu u Avganistanu bilo 48.250 američkih vojnika.

Zakaria objašnjava da je bivši predsednik Sjedinjenih Država opisao politiku prema Avganistanu kao "tihi talas". Američke trupe ne bore se samo protiv talibana, vojska štiti stanovništvo i pomaže tamošnjoj vojsci i policiji, ali i učestvuje u razvoju zemlje, bio je glavni argument Džordža Buša za rat u Avganistanu.

Neposredno po preuzimanju vlasti od Buša, Obama je poslao u Avganistan još oko 3.000 vojnika, međutim, to nije bila odluka Obamine administracije, već zaostalo naređenje Džordža Buša.

Već sledećeg meseca, u februaru 2009. godine, Obama je odgovorio na zahtev tadašnjeg komandanta američke jedinice i poslao dodatnih 17.000 vojnika.

Drugim rečima, tokom poslednjih 18 meseci, broj vojnika u Avganistanu gotovo se utrostručio.

Ukoliko Obama reši da pošalje još 40.000 vojnika, broj pripadnika američkih snaga u Avganistanu biće gotovo 400 odsto veći nego u 2008. godini.

Zakaria smatra da strategija Sjedinjenih Država, sa druge strane, ipak funkcioniše u Iraku, iako je broj vojnika tek nešto veći od 20.000.

Na predsedniku Obami je da ispita zašto prethodna povećanja broja vojnika u Avganistanu nisu dala željeni rezultat i zašto bi dodatne trupe bilo šta promenile u toj zemlji.

Operacija u Iraku protiv pobune je bila zasnovana na principima, fokusirajući se na lokalno stanovništvo, ako i na "loše momke". Očigledno je da borba protiv ektremista zahteva veliki broj vojnika, ali se postavlja pitanje da li će u Avganistanu takva strategija uspeti.

Postoje mnoge oblasti koje su slabo naseljene. Njih dobro poznaju talibanski ekstremisti, ali ne i međunarodne trupe, pa tako strategija koja je možda uspela u Iraku, neće uspeti i u Avganistanu.

Komandant američke vojske Mekristal poslat je u Avganistan sa jasnom strategijom da uspostavi mir u zemlji. U želji da u tome uspe, od predsednika Obame zatražio je dodatne trupe, i zbog toga Zakaria ne smatra da je to loša vojna politika. "Mekristal je odgovoran samo za taj regiona i prirodno je da zatraži dodatne resurse kako bi misija uspela".

Sa druge strane, predsednik Obama odgovoran je za američke interese širom sveta. Obama mora da odluči da li je opasnost po američke interese slanje dodatnih trupa u Avganistan i trošenje milijardi dolara kako bi suzbio potencijalne pretnje talibana.

Na sve to, pretnje stižu i iz Pakistana, pa tako američki predsednik mora da vodi računa o tome da nuklearni arsenal ostane u posedu vojske, podalje od ekstremista.

Upitan kakvu strategiju bi preporučio predsedniku Obami, Zakaria je predložio da se u jedan region Avganistana pošalje dovoljno vojnika, tako da se testira nova strategija. Ukoliko dodatne trupe reše problem sa talibanima u tom regionu, lako bi se dodatnih 40.000 vojnika rasporedilo širom Avganistana.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво