Epidemija još nije prošla

Ne može se proglasiti kraj epidemije, jer je virus i dalje prisutan, rekao član Radne grupe za praćenje pandemije Branislav Tiodorović. Vakcinu protiv novog gripa primilo 154.000 građana, rekao ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Kraj epidemije novog gripa u Srbiji još ne može biti proglašen jer je virus i dalje prusutan, izjavio je član Radne grupe za praćenje pandemije Branislav Tiodorović. 

"Preuranjeno bi bilo proglasiti da je epidemija prošla. Virus je još tu i nemamo argumente da kažemo da je opasnost potpuno nestala", rekao je Tiodorović.

Tiodorović je upozorio da sada postoji i opasnost od miksovanih virusa i respiratornih infekcija.

Stručnjaci će se sada baviti istraživanjima da li je u populaciji u Srbiji stvoren imunitet, poručio je Tiodorović i naglasio da je pred stručnjacima i period u kome će se obaviti istraživanja kako bi se utvrdio tačan broj obolelih i umrlih.

Tidorović je naveo da se mora utvrditi da li je u Srbiji bilo više od 83 smrtna slučaja i koliko je bilo obolelih, s obzirom da je laboratorijski potvrđeno oko 700 slučajeva.

Vakcinacija se nastavlja u manjem obimu

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da po pitanju novog gripa izazvanog virusom H1N1 još treba biti oprezan.

Od početka vakcinacije, vakcinu je primilo 154.000 građana, rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević. 

Milosavljević je rekao da se vakcinacija u Srbiji nastavlja u manjem obimu, da je do sada vakcinisano oko 2,5 odsto stanovništva dok je u EU prosek 6,5 odsto.

Država Srbija nije snosila posledice zbog odustajanja od uvoza ugovorenih količina vakcine protiv novog gripa, rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević i dodao da je Srbija platila ono što je uvezla.

Država je u novembru ugovorila uvoz tri miliona vakcina protiv novog gripa švajcarskog proizvođača "Novartisa", preko firme Jugohemija, članice Delta holdinga. Međutim, do kraja decembra uvezeno je 855.700 doza vakcina koje su plaćane 799 dinara po dozi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво