Milion vakcinisanih ili ostavka

Epidemiolog Predrag Kon izjavio da će podneti ostavku ako se do kraja januara ne vakciniše više od milion ljudi. Oni koji su otvoreno vodili antikampanju protiv vakcinacije trebalo bi da preispitaju svoju odgovornost, smatra Kon.

Predsednik Radne grupe za odbranu od gripa Predrag Kon izjavio je da će podneti ostavku na to mesto ako se do kraja januara ne vakciniše više od milion ljudi .

"To je moja moralna odgovornost. I oni koji su otvoreno vodili antikampanju protiv vakcinacije trebalo bi da preispitaju svoju odgovornost", istakao je on, prenose "Večernje novosti".

"Pozivati ljude u vreme vanredne epidemiološke situacije da se ne vakcinišu na samoj je granici krivične odgovornosti. To treba razmotriti na više nivoa, prvenstveno na Sudu časti", ocenio je Kon.

Predrag Kon je rekao i da nije nezadovoljan dosadašnjim odzivom na vakcinaciju, ali da je odziv nedovoljan.

Tek pelcovanjem bar 500.000 ljudi do polovine januara, i još toliko do kraja tog meseca, može da se ublaži veliki talas gripa.

Vakcinu je dosad primilo više od 50.000 ljudi, uglavnom hroničnih bolesnika.

"Ako je virus dosad, u dva 'talaščića', napao oko pet odsto stanovništva Srbije i uzeo čak 47 života, pravi epidemijski udar mogao bi da bude čak pet, šest puta jači i da zahvati trećinu stanovništva", upozorio je Kon.

Taj talas bi, prema njegovim rečima, mogao da počne sredinom januara i trajao bi osam nedelja, sve do sredine, pa možda čak i do kraja marta.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво