Produžen raspust, sutra o epidemiji

Jesenji raspust produžen do 16. novembra. Zabranjene posete u Kliničkom centru. Sedam žrtva novog gripa. Potvrđeno 254 slučaja oboljenja. U utorak odluka o epidemiji.

Jesenji raspust za sve učenike osnovnih i srednjih škola na celoj teritoriji Srbije trajaće do ponedeljka. U utorak će biti poznato da li će na teritoriji cele zemlje biti proglašena epidemija, jer se čekaju podaci o broju obolelih na području Beograda.

Posle konsultacija sa zdravstvenim ustanovama i ministrom prosvete, i vojvođanski đaci koji su raspust koristili ranije i do danas išli u školu, od sutra će se takođe odmarati sve do kraja nedelje.

Takođe, preporuka ministra prosvete Žarka Obradovića je da se u ovom periodu ne izvode ekskurzije i rekreativna nastava.

Obradović je naveo da je suština produžetka raspusta zaustavljanje širenja novog gripa i pozvao je roditelje da obaveste škole o tome šta je razlog nedolaska dece na nastavu.

"Mi ćemo lako rešiti pitanje ovih dana izmenom termina vezanih za trajanje školske godine i raspusta, ali je važno da sprečimo prisustvo i širenje gripa među školskom populacijom", rekao je Obradović.

U Srbiji je registrovan sedmi smrtni ishod od ove vrste gripa, potvrđeno je u Torlaku.

Radi se o muškoj osobi iz Požege koji je zbog teške kliničke slike hospitalizovan na Odeljenju intenzivne nege Opšte bolnice u Užicu gde je i preminuo 8.11.2009. godine.   

Inače sva školska deca koja su obolela od novog virusa gripa imala su blaži oblik i dobro se osećaju. Prema poslednjim informacijama od tog virusa je obolelo 50 učenika od kojih je 11 studenata. Obolelo je i pet nastavnika.

Zaključno sa 8.11.2009. godine u 23 časova, prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, potvrđeno je 254 slučaja obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1).

Od 254 obolele osobe, 72 slučaja obolevanja se dovodi u vezu sa putovanjem.

Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Niša, Sombora, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde, Čačka, Ćuprije, Zrenjanina,  Vršca, Prokuplja, Trstenika, Paraćina, Požege, Užica, Pirota, Smedereva, Šida, Leskovca, Kruševca, Kosovske Mitrovice, Vranja, Valjeva, Arilja i Bajine Bašte. 

U periodu 26.10. do  09.11.2009. potvrđeno je 109 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1).

Oboleli su  sa područja grada Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka, Kraljeva, Paraćina, Pančeva, Pirota, Požege, Užica, Ćuprije, Sremske Mitrovice, Smedereva, Kragujevca, Kruševca, Šida, Kosovske Mitrovice, Leskovca, Vranja, Valjeva, Arilja i Bajine Bašte.

Najveći broj obolelih u ovom periodu su deca školskog uzrasta (osnovne i srednje škole).

Pogoršano stanje jednomesečne bebe

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu smešteno je 40 obolelih od novog gripa od kojih je jedna osoba priključena na aparate za disanje, izjavio je portparol Kliničkog centra Srbije (KCS) Drago Jovanović.  Jovanović je rekao da su ostali oboleli u stabilnom stanju.

U Institutu za majku i dete dve bebe su na mehaničkoj ventilaciji pluća, s tim što je za stariju, osmomesečnu, stigao negativan nalaz na virus H1N1, kazao je upravnik Pedijatrijske klinike Vladislav Vukomanović.

"Kod jednomesečne bebe juče je nastupilo pogoršanje i danas ćemo započeti novu terapiju, hemodijafiltraciju", kazao je Vukomanović.  Prema njegovim rečima, osim te bebe još dvoje dece obolele od novog grupa smešteno je u Instututu.

"Oni su u stabilnom stanju, a jedanaestogodišnja devojčica biće sutra puštena na kućno lečenje", kazao je doktor Vukomanović.

Na osnovu utvrđenog povećanja učestalosti oboljenja sličnih gripu, posebno kod dece, sa pojavom više povezanih slučajeva u osnovnim i srednjim školama i na osnovu potvrde pandemijskog soja virusa gripa, prijavljeno je dvanaeset epidemija pandemijskog gripa: epidemije među stanovništvom Južnobačkog okruga, u Kraljevu, Požegi, Užicu i Paraćinu i epidemije u školskom kolektivu u Čačku, Nišu, Ivanjici, Prilikama, Kragujevcu i Leskovcu.

Radna grupa za suzbijanje pandemije, na osnovu podataka o tome koliko je obolelih, u utorak će, kako saznajemo, Institutu Batut predložiti da li je potrebno proglasiti epidemiju. Konačnu odluku donosi resorni ministar.

Preduzete su sve mere za sprečavanja i suzbijanja gripa predviđene Planom aktivnosti u toku pandemije gripa u zdravstvenim ustanovama, osnovnim i srednjim školama  i predškolskim ustanovama u područjima zahvaćenim epidemijom, kaže se u saopštenju Instituta Torlak.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво