Читај ми!

Vukajlovićeva puštena iz pritvora

Pošto je položila jemstvo hipotekom na stan od 100.000 evra, bivša direktorka RFZO Svetlana Vukajlović puštena iz pritvora da se brani sa slobode. Vukajlovićeva se tereti za malverzacije prilikom nabavke vakcina protiv "novog gripa".

Bivša direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović, optužena za malverzacije sa nabavkom vakcina protiv "novog gripa", puštena je iz pritvora da se brani sa slobode, pošto je njena odbrana položila Specijalnom sudu jemstvo da neće pobeći, rečeno je Tanjugu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Vukajlovićeva je posle osam meseci provedenih u pritvoru, puštena da se brani sa slobode uz jemstvo hipotekom na stan od oko 100.000 evra da neće pobeći do okončanja krivčnog postupka protiv nje.

Ona je prostorije Okružnog zatvora u Bačvanskoj ulici napustila oko 16 časova.

Bivša direktorka "Jugohemije" Smiljka Mileusnić Adžić, koja je na optužnici zajedno sa Vukajlovićekom i još dvojicom njihovih saradnika, puštena je iz pritvora u četvrtak, 24. maja, takođe uz jemstvo od oko 100.000 evra.

Specijalni sud u Beogradu prošle sedmice je usvojio predlog odbrane da se Vukajlovićeva, Mileusnić Adžić i direktor "Detapa" Ljubomir Pavićević, puste iz pritvora upisom hipoteka na stanove od po oko 100.000 evra.

Optuženi direktor kompanije "Jugohemija farmacija" Vladimir Gravar ranije je pušten iz pritvora.

Vukajlovićeva, Pavićević i Gravar uhapšeni su 19. septembra 2011. godine, a Mileusnić Adžić, koja je rođena sestra bivše potpredsednice kompanije "Delta" Milke Forcan, tri meseca kasnije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je krajem februara optužnicu protiv Vukajlovićeve, Mileusnić Adžić, Gravara i Pavićevića zbog sumnje da su nelegalnom nabavkom vakcina protiv "svinjskog gripa" krajem 2009. godine oštetili državni budžet za oko 1,25 miliona evra.

Svi se terete za krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora, a uskoro bi trebalo da im počne suđenje.

Optužnicom im je stavljeno na teret da je u novembru 2009. godine u postupku javne nabavke vakcina protiv svinjskog gripa za najboljeg ponuđača izabrana kompanija "Jugohemija farmacija" iako nije posedovala pismo o autorizaciji proizvođača vakcina švajcarske kompanije "Novartis", niti je bila njen ovlašćeni distributer za Srbiju.

Na taj način su u postupku nabavke vakcina neposredno uvedeni posrednici, preduzeća "Jugohemija farmacija" i "Detap", koji su po osnovu uveženih 855.000 doza vakcina ostvarili ukupunu imovinsku korist od oko 132 miliona dinara za koliko je istovremeno oštećen i budžet Republike Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво