Читај ми!

Kupusijada

U Mrčajevcima kod Čačka počela je 9. kupusijada, manifestacija čuvena ne samo jelu spremljenom na tradicionalan način, u zemljanim posudama i na otvorenoj vatri, već i po dobroj narodnoj pesmi.

Na svakom koraku varošice čuvene po pesmi, igri i tradicionalnoj turističkoj manifestaciji naložene su vatre, a iznad njih zemljani lonci.

Milan Stambolić kuva kupus godinama. Kaže da je - osim dobro kiselog kupusa i mesa - važno da i domaćin bude dobar. Pa ako sa voljom sve priprema, onda i kupus valja. A da bi specijalitet bio što bolji kuvari se trude da baš njihov ima specifičan ukus.

Važno da ima raznih začina, Jelena Popović, a koji su - kuvari neće lako da odaju. U lonac se slaže red kupusa red mesa i potrebno je da se stavi više vrsta mesa.

Deveta kupusijada već je počela a organizatori iove godine očekuju dobru posećenost.

"Sve je više posetilaca", ističe  direktor Turističke organizacije Čačak Miodrag Stevanić, "i Kupusijada postaje značajna turistička manifestacija. Prošle godine smo za tri dana imali oko 150.000 posetilaca u Mrčajevcima. Ove godine očekujemo još više gostiju, jer je najavljeno lepo vreme."

U izboru za zlatni, srebrni i bronzani lonac, tokom vikenda takmičiće se ugostitelji i amateri. Očekuje se da će i u kategoriji "Celo selo kuva" biti više od dvadeset učesnika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво