Читај ми!

Radojkino kolo

U znak sećanja Radojku Živković, legendarnu harmonikašicu i kompozitorku, u Globoderu kod Kruševca održana je dvodnevna manifestacija "Radojkino kolo".

Radojka Živković, umetnica koja je svojim kolima i pesmama nemerljivo obogatila nacionalnu muzičku kulturu, vanredni muzički talenat nasledila je od oca Tihomira Tomića, poznatog učitelja harmonike.

Dva najbolja učenika Tike Globoderca, njegova ćerka Radojka, koju su u najranijem detinjstvu prozvali čudom od deteta, i Tine Živković postali su nerazdvojni životni i muzički duet. Njima u čast u Globoderu kraj Kruševca prošle godine ustanovljena je manifestacija "Radojkino kolo".

Radojka  je zaslužila da, i posle fizičke smrti, i dalje živi bar nešto što je ostavilo traga u njenom životu i životu drugih, kaže mr Zoran Živković, sin Radojke i Tineta Živkovića:

"Ova manifestacija ima smisla utoliko što predstavlja negovanje tradicije, ta iskra vredi, ona se širi. Kao što se i ružne stvari šire, tako se i lepe šire, a ovo je jedna od takvih."

"Narod ovog kraja, u želji da očuva ime i delo Radojke i Tineta Živkovića, koji su ostavili neizbrisiv trag na našoj muzičkoj sceni, i da sačuva dobre narodne tradicije, odlučio je da uradi nešto ovako", objašnjava Predrag Šljivić, član organizacionog odbora "Radojkinog kola 2011".

Jedinstvena, prepoznatljiva i neponovljiva

Čitav radni vek Radojka  je ostala  verna jednoj produkcijskoj kući, Radio-televiziji Beograd, u kojoj i danas za njeno stvaralaštvo pokazuju bezrezervno poštovanje.

Njen poslednji javni nastup bio je 2000. godine, a televizijsko predstavljanje 2002, samo dva meseca pre nego  što će se od svih zauvek rastati u 79. godini života.

"U Srbiji je harmonika nacionalni instrument broj 1. Teško je nabrojati stotine hiljade dobrih harmonikaša poput Miodraga Todorovića Krnjevca, Jovice Petkovića...  Ali jedna se harmonika razlikovala od svih u Srbiji - harmonika Radojke Živković", naglašava Ljubiša Pavković, dugogodišnji umetnički rukovodilac Narodnog orkestra Radio-televitije Srbije:

"Ona je bila romantik, imala je senzibilitet muziciranja koji je bio redak. Ona je pričala na harmonici. Ona je milovala dušu. Ona je pretočila te note u jednu priču i ta priča je trajala onoliko koliko je i ona živela. Bila je zaljubljenik a to se ne može lako postići. To je božji dar. Na snimku sa hiljadu harmonikaša, svako će s lakoćom prepoznati harmoniku Radojke Živković, a to je u muzici i najteže. Ona je imala vrhunski stil. Bila je nešto što se rađa u stotinu godina."

Nakon prve večeri, na kojoj se publici u Globoderu predstavilo stotinak izvođača - hor "Sveti knez Lazar", solisti, instrumentalisti i folklorni ansambli, u završnici manifestacije "Radojkino kolo" , u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg, održano je takmičenje mladih harmonikaša.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво