Читај ми!

Bez dogovora, blokada se nastavlja

Propali pregovori sa ministrom poljoprivrede o povećanju subvencija. Poljoprivrednici nastavljju blokadu puteva. Blokirani magistralni putevi u Vojvodini. Onemogućeni prilazi Novom Sadu i Beogradu. Oko dvadeset traktora na parkingu ispred zgrade Vlade Vojvodine.

23.15 Poljoprivrednici su najavili da će nastaviti blokadu magistralnih puteva dok se ne ispune njihovi zahtevi, javlja reporter RTS-a.

Pregovori ministra poljoprivrede Dušana Petrovića i predstavnika poljoprivrednika završeni su bez uspeha. Poljoprivrednici traže subvencije kakve su bile 2010. godine, kada su subvencionisana gazdinstva do 100 hektara, dok je Ministarstvo ponudilo povećanje ponude na 30 hektara, sa sadašnjih deset. Poljoprivrednici nastavljaju blokadu puteva.

Nezadovoljni poljoprivrednici iz Vojvodine krenuli su traktorima ka Beogradu. Policija ih je zaustavila, pa su u prekidu putni pravci iz Novog Sada, Sremske Mitrovice, Titela, Zrenjanina preko Čente, Pančeva, Opova i Kovina, ka Beogradu.

Oko sedamdeset traktora stiglo je večeras na parking ispred zgrade Vlade Vojvodine. Oni su traktore parkirali na službeni parking ispred zgrade vlade, a policija nije intervenisala.

Poljoprivrednici su poručili da nameravaju da prespavaju pred zgradom Vlade Vojvodine, odakle žele da nastave put prema Beogradu.

Zemljoratnici iz Pančeva i Kovačice, sa nekoliko stotina traktora, blokirali su oko podneva oba puta koja vode od Beograda do Pančeva.

Oni su ranije danas pokušali da stignu do Beograda, kako bi protestovali ispred zgrade Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede, ali je policija odbila da ih propusti.

Gradonačelnica grada Pančeva Vesna Matijević i predsednik Skupštine grada Tigran Kiš obišli su poljoprivrednike.

Oko 2.000 poljoprivrednika krenulo je iz Subotice, Sombora, Kikinde, Bačke Palanke, Pančeva, kao i iz sremskih opština, nezadovoljni i zbog smanjene površine poljoprivrednog zemljišta koje se subvencioniše.

Poljoprivrednici su ranije uputili protestna pisma predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, ministru poljoprivrede Dušanu Petroviću i premijeru Vojvodine Bojanu Pajtiću.

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je ranije da će registrovana gazdinstva ove godine dobijati 14.000 dinara po hektaru, i to ne za više od deset hektara. Dok mali proizvođači i stručnjaci ocenjuju da je ta mera dobra, veliki proizvođači smatraju da će biti oštećeni.

Promena agrarne politike

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović rekao je Tanjugu da "ne vidi razlog za protest i za nezadovoljstvo".

"Zna se da je razvoj stočarstva prioritet rada Ministarstva, da je osnovna ideja podsticanja stočarske i ratarske proizvodnje kroz proizvodnju stočne hrane sa dodatom vrednošću i plasman na treća tržišta", rekao je Milovanović, reagujući na negodovanja zemljoradnika.

Milovanović je dodao da je neophodno napraviti promenu agrarne politike "u smislu ograničavanja davanja, a snažnijeg podsticanja stočarske proizvodnje".

Vlada Srbije je, inače, danas usvojila programe kreditiranja agrara koji će omogućiti poljoprivrednicima investiranje u biljnu i stočarsku proizvodnju, opreme i mehanizaciju kao i građevinske objekte, uz subvencionisanu kamatnu stopu od osam odsto na godišnjem nivou.

Za tu namenu iz budžeta biće izdvojeno 2,7 milijardi dinara, za delimično finansiranje kamata i osiguranje kredita poljoprivrednicima, a registrovana poljoprivredna gazdinstva moći će da podignu kredit u maksimalnoj iznosu od pet miliona dinara i periodom otplate do 36 meseci.

Број коментара 88

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво