Završena 19. Zlatna kaciga

Uručenjem nagrada, u Kruševcu završen 19. međunarodni festival humora i satire "Zlatna kaciga".

Tradicionalno, završno veče Međunarodnog festivala humora i satire "Zlatna kaciga" uvek je 1. aprila, na svetski Dan šale i dan rođenja velikog kruševačkog glumca Miodraga Petrovića Čkalje.

Ako postoji prikladan poklon na svetski Dan šale, onda je to karikatura. Pogotovo ako je nacrta vrhunski majtor portretisanja. Takvu privilegiju  Kruševljani imaju jednom godišnje, uoči završnice Festivala humora i satire.

Druženje s karikaturistima na gradskom trgu upotpunilo je lepo vreme i dobra muzika. Građani su odlazili zadovoljni, neki čak sa tri karikature. Pojedini su komentarisali da im se duhoviti portreti više dopadaju od onoga što svakog dana vide u ogledalu.

Festivalske nagrade

Za zvanje laureata Devetnaeste Zlatne kacige, a na zadatu temu  "Spas", nadmudrivalo se 350 autora iz 45 zemalja.

Autor najbolje karikature je Mihail Zlatkovski iz Rusije, priče Tomislav Drvar iz Sombora, pesme Jelena Kujundžić iz Majura, a aforizma - to jest "romana podvrgnutog strogoj dijeti" -  Savo Martinović iz Beograda.

Nagrada "Rade Brka", za ostvarenje koje nosi narodski duh, pripala je zavičajnom autoru kome je to već sedmo priznanje Festivala.

"Nije loše da s vremena na vreme poneki naš Kruševljanin dobije nagradu na ovom festivalu", rekao je Dragiša Pavlović, rasinski humorista. "Time dokazujemo da smo s razlogom domaćini Festivala. U protivnom, bilo bi kao da odete na Dragačevski sabor, a tamo u Guči niko ne zna da svira trubu."

U red Vitezova od Čarapanije, kojem pripadaju veliki umetnici kakvi su Nikola Simić, Siniša Pavić ili Darko Bajić, na primer, stupio je i glumac Dragan Jovanović.

Počasnu, a ujedno i najveću nagradu Festivala - za životno delo - Kruševljani su dodelili sugrađaninu, reditelju Vlasti Radovanoviću.

"Godine 1961, za film ′Saša′, dobio sam svoju prvu nagradu", rekao je Vlasta Radovanović. "Sada, pedeset godina posle, kada završavam radni vek, moji Kruševljani su odlučili da mi dodele nagradu za životno delo."

A kako bi humoristi ostali u kondiciji i imali dovoljno vremena da vežbaju, objavljena je i tema 20. Zlatne kacige. "Atom" je stilska vežba kojom karikaturisti, humoristi i satiričari mogu da se (po)zabave do sledećeg aprila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво