Agrobiznis na jugu Srbije

Na jugu Srbije poljoprivrednici imaju male parcele i zemlju obrađuju uglavnom za svoje potrebe. Ministarstvo smatra da je rešenje u udruživanju, jer obezbeđuje siguran plasman proizvoda i veće cene.

Blagoje Janjić iz Srpske Kuće poljoprivrednik je više od pola veka. Bavi se ratarstvom, povrtarstvom, stočarstvom i voćarstvom, ali prvenstveno za potrebe svoje porodice.

"Najveći faktor da se unapredi poljoprivreda je da se regulišu cene, pa da se čovek opredeli i da zna za koju cenu da radi", kaže Janjić.

Skender Bujaj iz Velikog Trnovca godišnje u tri plastenika - 150.000  korena cveća, paprike i paradajza - uloži pet hiljada evra, ali zaradi  duplo više. "Treba nam pomoć u kreditima od države", ističe Bujaj.

U Bujanovcu ima 1.700 registrovanih poljoprivrednika, ali većina na sitnim parcelama proizvodi uglavnom za svoje potrebe. Ministarstvo poljoprivrede smatra da je rešenje u udruživanju.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Slobodan Teofanov kaže da poljoprivrednici udruženi u Zemljoradničke zadruge mogu da planiraju, pre svega, svoju proizvodnju, a s druge strane da skupo prodaju svoj proizvod.

Za projekte Američke agencije za razvoj "Žene u agrobiznisu", javilo se više od dve stotine kandidatkinja. "Interesovanje je veliko, pa smo otvorili i drugi krug. Uvideli smo koliko su žene dobro organizovane i  zainteresovane za poljoprivredu", navodi Lou Faoro, direktor Američke agencije za razvoj.

U zemljama Evropske unije poljoprivredom se bavi 3 odsto stanovništva, u Srbiji 20 odsto.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво