Vratio novčanik pun para

Milanko Obućina iz Sjenice pronašao na ulici torbicu sa više od 4.000 evra i predao je policiji. Iako nema nikakva primanja i preživljava hraneći se u narodnoj kuhinji, odbio je da primi ponuđenu nagradu od 2.000 dinara.

Pre dva dana Milanko Obućina iz Sjenice pronašao je na ulici torbicu punu novca koju je odmah predao policajcima saobraćajne patrole.

Obućina se tog jutra vraćao iz apoteke kada je na trotoaru u blizini stare autobuske stanice u Sjenici primetio torbicu. Kaže da ga nije zanimalo koliko je novca bilo u torbici i da nijednog trenutka nije pomislio da novac zadrži.

"Svako treba da vrati novac koji pronađe. Taj novac nije bio moj, niti sam ga ja zaradio i ne bih ga nikad zadržao", kaže pošteni nalazač.

U torbici je, prema policijskom zapisniku, bilo 4.200 evra, 100 dolara i 20 konvertibilnih maraka. Iako je srčani bolesnik i po sopstvanom priznanju, ponekad nema ni za hleb, novac nije želeo ni da prebroji.

Milanko Obućina je ostao bez posla nakon trideset godina rada u Šumskoj upravi i danas preživljava koristeći usluge narodne kuhinje.

"Šteta je što se Šumska uprava rasturila. Mnogi su ostali bez posla. Ja sam bio mlad, snašao sam se u rudniku. Njega niko neće da zaposli zbog godina", objasnio je Milankov nekadašnji kolega Radislav Aničić.

Primer herojstva

Meštani za takav postupak imaju samo reči hvale i ponosni su što je Milanko njihov sugrađanin.  "Ovo je pravi primer herojstva. Ovako nešto bi retko ko drugi uradio u nekim drugim mestima", kaže jedan Sjeničanin.

Ni Milanko ni njegova supruga Vidosava nemaju posao, a uslove za penziju nisu stekli.  Imaju troje dece i žive u porodičnoj kući sa sinom koji je takođe bez posla.

Milanko Obućina nema velikih prohteva, a njegove želje su više nego skromne. "Voleo bih kad bismo imali primanja bar 5.000 dinara mesečno. Sve što zaradim u nadnici, dam za ženine i svoje lekove. Ja sam imao infarkt a ona je bubrežni bolesnik", kaže pošteni nalazač.

A. K., čiju je torbicu sa novcem Milanko pronašao, živi u istoj ulici, preko puta porodične kuće Obućina. Vidosava Obućina misli da je mogao bar da ih poseti.

"Razočarana sam što nije došao. Nije mi ušao u kuću da se makar zahvali. A od tada ga nisam videla na ulici", rekla je Vidosava.

Pošto je vratio izgubljeni novac, Milanko je odbio nagradu od 2.000 dinara koju mu je A. K. ponudio. Snalazi se radeći za nadnicu i nada se da će možda uskoro on ili supruga, doći do bilo kakvog posla koji će im obezbediti preko potrebnu penziju.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво