Pojačane kontrole u saobraćaju

Do 11. decembra, kod nas i u 30 evropskih zemalja članica ROUDPOL-a, traje akcija pojačene kontrole vožnje pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci. Grad Čačak radi na većoj bezbednosti saobraćaja pa su pored škola postavljene ograde i usporivači.

Policija je u Čačku u najnovijoj akciji kontrolisala preko 1000 i otkrila 32 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola. Podaci o sve češćim slučajevima kada su za volanom i vozači pod dejstvom narkotika upozoravaju i zahtevaju češće kontrole.

"Inače, od početka ove godine na području naše policijske uprave, od 22 saobraćajne nezgode u kojima je bilo poginulih, u četiri je bar jedan vozač bio pod dejstvom alkohola, a u dve pod dejstvom psihoaktivnih supstanci", kaže Miloš Dukanac, oficir Saobraćajne policije Čačak.

Za bolju bezbednost svih učesnika u saobraćaju Policiji kažu pažnja je usmerena i na prekršaje koje vozači čine prema pešacima, ali i na pešake. U kontrolama je sankcionisano 400 pešaka, što je za skoro 40 odsto više u odnosu na prethodne godine.

''Najčešći prekršaji koje čine pešaci su prelaz preko kolovoza na udaljenosti manjoj od 100 metara od obeleženog pešačkog prelaza, prelaz na crveno svetlo na semaforu i upotreba mobilnog telefona, odnosno slušalica za vreme prelaska ulice'', navodi Miloš Dukanac.

Većina čačanskih osnovnih i srednjih škola su u prometnim ulicama, pa su ograde pored školskih objekata i dvorišta, kao i horizontalni usporivači saobraćaja neka od rešenja za bezbednije kretanje pešaka.

"55 hiljada registrovanih vozila imamo u Čačku tako da je to zaista postoji veliko zagađenja, ali mi pre svega brinemo o bezbednosti dece, bezbednosti pešaka i moramo u to ulagati u narednim godinama i sigurno ćemo u budžetu za naredu godinu predvideti značajna sredstva kako bi i naši sugrađani bili bezbedniji i sigurniji na našim ulicama', smatra Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

Većoj bezbednosti učesnika u saobraćaju uz stalne akcije policije, doprineće česta predavanja i ukazivanje na probleme, ali i proširenje pešačkih staza i pretvaranje centralne gradske ulice u pešačku zonu.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво