Zašto se u Loznici troše milioni za kontejnere

Lozničko komunalno preduzeće i ove godine beleži milionske izdatke za popravku vozila i zamenu zapaljenih kontejnera. I uprkos brojnim apelima, nesavesni građani i dalje u njih bacaju građevinski otpad, ali i žar i pepeo zbog čega često intervenišu i vatrogasci.

Ni apeli, a ni upozorenja. Za neke građane, sudeći po ovakvim prizorima, molbe ne važe. Građevinski otpad i nameštaj redovna su pojava, a od početka grejne sezone, i intervencije vatrogasaca.

"Ljudi sad menjaju pvc stolariju pa onda ostave prozore, viđala sam cele tepihe, viđala sam donje delove kuhinja", kaže jedna Lozničanka.

U komunalnom preduzeću, kažu, da borbu sa nesavesnim građanima vode godinama. Prikupljanje građevinskog otpada nekada su radili jednom nedeljno, sada svakog dana, i po pozivu, uz minimalnu nadoknadu. Ipak, nekima je i to puno, a šteta koju jedan džak šuta napravi kamionu, meri se na stotine hiljada dinara.

"Mi izdvajamo velika sredstva za popravku i to nas unazaduje za kupovinu nekih novih vozila da bismo mogli naš vozni park da unapredimo sa nekim novim vozilima, jer veliki su troškovi popravke, tipa mesečno jedna popravka, jednog smećara iznosi nekad i dvesta, trista, četiristo hiljada dinara", navodi Ivan Gordanić, šef tehničke službe JKP "Naš dom".

Iako se izgradnjom toplane na gas smanjio broj građana sa kotlovima na čvrsta goriva, problema zbog bacanja žara i pepela i dalje ima. Od početka ove grejne sezone zapaljeno je deset kontejnera, godišnje ih, kažu, bude više od dvadeset.

Kontejner košta negde oko 50 hiljada dinara  i treba reći, i treba izračunati šta to znači dvadeset kontejnera kada budu uništeni , da se mogu recimo postaviti na neku novu zonu iznošenja smeća i da naši građani na obostrano zadovoljstvo mogu da koriste te naše usluge", navodi Janko Aleksić, direktor JKP "Naš dom".

Nadležni iz javnog preduzeća "Naš dom" podsećaju da građanima i dalje upućuje samo apele, ali da će biti prinudjeni, ukoliko se ovakav trend nastavi da pozivaju komunalnu miliciju i inspekciju koja ima ovlašćenja da nesavesnim građanima piše i prekršajne prijave.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво