Kako zadržati mlade u Pirotu

Zbog konstantnog odlaska mladih školovanih ljudi, Pirot je odlučio da im omogući školovanje i obuku u IT sektoru na teritoriji grada, a kompanije koje posluju u Pirotu obezbeđuju posao najboljima. Studiranje po dualnom modelu, već je dalo prve rezultate.

Nevena i Petar su studenti poslovnih informacionih sistema u Pirotu. Ostali su u svom gradu, jer će odmah, nakon završenih studija dobiti posao.

"Kroz dualno obrazovanje naučiću više, imaću praksu i kasnije mogu da dobijem posao u Pirotu", kaže studentkinja Nevena Stamenović.

"Pre svega sam se odlučiuo, da bih ostao ovde u Pirotu, a kasnije da se zaposlim ovde", objašnjava Petar Mladenović.

Kompanija „Tigar tajers", omogućava studentima da praktični deo nastave pohađaju kod njih. Najbolji će ostati da rade.

"To su radana mesta, koja uglavnom zahtevaju visok nivo informatičkog znanja, ali još važnije je i to da je potrebno jako dobro poznavanje poslovnih i proizvodnih procesa u okviru naše kompanije", kaže Ninoslav Panić iz kompanije "Tigar tajers".

"Što znači da se studenti školuju da praktično vladaju veštinama korišćenja softverskih alata u svim oblastima života i rada. Studenti dobijaju polovinu naknade svog mentora u odnosu na broj provedenih sati u kompaniji", objašnjava Emilija Popović, rukovodilac Akademije Tehničko-vaspitačkih strukovnih studija.

Mogućnost za posao dobijaju i mladi ljudi, koji odluče da prijave za IT obuke koje irganizuje Job centar.

"Vidim sebe u programiranju. Radio sam JAVA SKRIPT. Ja sam trenutno nezaposlen, ali sebe vidim u kompaniji koja je organizovala obuku" kaže polaznik obuke Pavle Jovanovski.

"Plaznici obuke obično su bez prethodnih znanja, ali su željni učenja. Nastojimo da iskoristimo svaku priliku za usavršavanje. Što se mene tiče to je dovoljno, jer ćemo im dati potrebno znanje, obučiti ih i dobiti posao" ističe Adrian Dunbar, vlasnik IT kopmanije iz Južnoafričke Republike.

Grad Pirot pregovara sa niškim Univerzizetom o otvaranju Fakulteta organizacionih nauka.

"Razvoj IT tehnologija u Pirotu nema bez infrastrukture, ali i kadrova. Želimo da još hiljadu kvadratnih metara otvorimo za buduće poslodavce i ljude koji će raditi u ovoj oblasti" ističe Vladan Vasić, gradonačalnik Pirota.

Rezultati popisa su za pirotski kraj poražavajući. Ulaganje u obrazovanje i siguran posao, jedino mogu da zaustave iseljavanje sa jugoistoka Srbije.

 

 

 

 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво