U zemlju ulazi nekoliko desetina migranata dnevno, u prihvatnim centrima ima mesta

Zbog rasterećenja prihvatnih centara na severu zemlje, što je izazvao nedavni incident na Horgošu, veći broj azilanata vraćen je centrima na jugu. Jedna grupa prebačena je u Preševo, a ponovo je otvoren i Prihvatni centar u Pirotu. Njegov kapacitet je oko 200 mesta, popunjena je četvrtina.

Kretanje migranata je stalno, priliv novih migranata je promenljiv. Prethodnih dana i nedelja u našu zemlju preko Severne Makedonije ulazi nekoliko desetina dnevno.

Iz pravca Miratovca, sela uz granicu sa Severnom Makedonijom, i preko Miratovačkog polja, migranti dolaze do Preševa, uglavnom pešaka. To je ruta koja je aktuelna već 8 godina. Onda se migranti prijavljuju u Prihvatnom centru u Preševu.

Tu se evidentiraju, dobijaju obroke, smeštaj, zbrinjavanje. Sada su u Preševu i novopridošli migranti, i oni koji su vraćeni sa severa zemlje.

"Svi centri su centri otvorenog tipa, naš posao je da im obezbedimo medicinsku negu, hranu, smeštaj. Mogu da napuste kad hoće, ali se oni ovde osećaju bezbedno i sad kako je hladno vreme, verovatno će se duže zadržavati, ali sve to zavisi od njih. Država Srbija se trudi da migrantima pruži sve što im je potrebno, sve što je u njenoj moći i svu zaštitu, ali država Srbija neće dozvoliti nikakvu zloupotrebu naše gostoprimljivosti i nikakve kriminalne aktivnosti sa njihove strane", kaže Slobodan Savović, Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije.

U Preševu je sada oko 1200 migranata, uglavnom samaca, u Bujanovcu 230, dok je u Bosilegradu njih 100.

"U Pčinjskom okrugu imamo 4 centra, od čega jedan u Vranju za ukrajinske izbeglice. Ostala 3 centra rade, u svakom od njih ima određeni broj mesta, dobro su popunjeni i dobro funkcionišu, bez ikakvih problema i nadam se da će tako i ostati", dodaje Savović.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, u centrima je oko 5 hiljada migranata, kapaciteti nisu popunjeni. 

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво