Šta nedostaje valjevskom udruženju za dostojanstven boravak dece i mladih sa autizmom

Udruženje građana "Autizam", koje ima članove u čitavom Kolubarskom okrugu, dobilo je priznanje za doprinos borbi za dostojanstven život dece i mladih sa autizmom. Uprkos dobrim rezultatima, u radu se susreću sa brojnim problemima.

Mali prostor Udruženja građana "Autizam" u Valjevu neuslovan je za okupljanje sve većeg broja članova. Na pomoć i podršku deci i odraslima sa autizmom računa 49 porodica iz Kolubarskog okruga.

 

Jelena Peruničić, majka dečaka sa autizmom, doselila se iz Bačke. Kaže, zato što im treba pomoć sa defektolozima, logopedima, prosto, dečja potreba za njima, a to je jednostavno najveći problem kod njih što najviše individualni rad traže.

O deci sa autizmom u najvećem broju slučajeva brinu samohrani roditelji, koji ne mogu da se zaposle. I u porodicama sa oba roditelja teško je deci priuštiti stručnu pomoć logopeda, defektologa i oligofrenologa. Naknada od države za tuđu negu i pomoć je oko 32.000 dinara. Status roditelja-negovatelja u Srbiji zakonom još nije definisan.

"Moja kćerka je druga godina srednje škole. Išla je redovno u školu, ja na primer, ne mogu da se zaposlim trenutno nigde. Ni do sad nisam mogla da radim, jer sam morala isključivo biti uz kćerku", kaže Daliborka Marinković.

Udruženje građana "Autizam" od osnivanja 2019., trudi se da pronađe donatore. Tako su dobili prostor, za koji ipak plaćaju 6000 dinara mesečno za građevinsko zemljište, jer su na parceli JKP „Polet". Nameravaju da otvore Centar za autizam sa dnevnim boravkom i za to im je potrbna podrška Grada Valjeva.

"Nemamo čak ni grejanje, koji nam je glavni problem. Drugo, nas stotinak ljudi zaista ne može da bude u 15 kvadrata. Ono što apelujem na Grad da nam omogući to. Što se tiče Centra za autizam, u planu je ne samo da se korisnici okupljaju u tom Centru, u planu je da se otvori dnevni boravak za decu sa autizmom, koja su završila osnovno obrazovanje", ističe Gabrijela Šipoš, predsednica UG "Autizam" u Valjevu.

Priznanje za doprinos borbi za dostojanstven život dece i mladih sa autizmom valjevsko udruženje dobilo je i zbog činjenice što je imanje, dobijeno od donatora u Moravcima kod Ljiga, uredilo za besplatan boravak porodica iz čitave Srbije i na tri hektara zasadilo voće.

 

 

 

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво