Šahisti iz sveta na Međunarodnom turniru u Pirotu

Pirot je domaćin Međunarodnog otvorenog prvenstva centralne Srbije u šahu-u organizaciji Šahovskog kluba „Čast i slava", pod pokroviteljstvom Šahovskog saveza Srbije. Nagradni fond je 5.250 evra, a takmiče se šahisti iz Srbije i mnogih zemalja sveta.

Na šahovskom turniru u Pirotu učestvuje 74 igrača iz 15 nacionalnih federacija, među kojima su šahisti iz mnogih evropskih zemalja, ali i sa Novog Zelanda, Singapura, Amerike. Među favoritima je 7 velemajstora.

 

"Imam 23 godine, postao sam velemajstor u šahu sa 17 godina, 2 godine sam učestvovao za seniorsku reprezentaciju Srbije, bio sam Olimpijski reprezentativac", kaže Milan Zajić, velemajstor u šahu. Dodaje: "Sada učestvujem na otvorenom međunarodnom prvenstvu centralne Srbije. Cilj mi je da kao velemajstor osvojim prvo mesto".

"Ja sam se nadao da tu dođe puno mojih učenika iz Bugarske. Najvažnije je da čovek može da iskoristi svoje mentalne sposobnosti", navodi Aleksandar Delčev.

"Veoma sam zadovoljna organizacijom turnira. Ovo je turnir na kojem ću pokušati da povećam svoj rejting koji je trenutno 2025 i da se borim sa jačim igračima od sebe i nadam se da ću u tome uspeti", ističe Norai Sovetbekova, iz Kirgistana. 

Igra se 9 kola po Švajcarskom sistemu. Tempo igre je 90 minuta po igraču.

Vladimir Šakotić, član organizacionog odbora naglašava: "Na ovom turniru, prvih 12 tabli se prenosi uživo, što znači da gledaoci, ljubitelji šaha u svim krajevima sveta mogu uživo da prate poteze. Drugo, ovo je nivo Međunarodnog otvorenog turnira gde se mogu osvojiti sve norme za međunarodne titule i to je učesnicima iz inostranstva jako interesantno, zato su došli u ovolikom broju."

Na ovom turniru biće dodeljeno 10 redovnih nagrada i specijalne nagrade za najuspešnije takmičarke, igrače sa nižim rejtinzima i veterane.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво