Читај ми!

Od automobila do pokretne biblioteke

Kako  od starog napraviti novo i opšte korisno, na kreativan način Kruševljanima su pokazali zaposleni u Domu  učenika srednjih škola "Pane Đukić Limar". Nakon 35 godina rada otpisanom dostavnom vozilu udahnuli su novi život.

Uz malo mašte, boje i truda vremešni četvorotočkaš postao je biblioteka na otvorenom. Dvorišna atrakcija srednjoškolskog Doma koja je sloganima i neobičnim izgledom osvojila sve simpatije i učenika i prolaznika.

"Vrlo je kreativna ideja, nekako podstiče čitanje. Bilo ko može da uzme knjigu, da je vrati. Može knjiga da kruži, može čak i da se donira knjiga. Ako ima neko, evo možemo da pozovemo, da donira neku knjigu koju je pročitao, koja mu više potrebna, slobodno može da donese i da ostavi u našoj biblioteci", kaže Marija Lazarević, stanarka doma iz Brusa.  

"Biblioteka je dostupna od 7 do 21h svima našim sugradjanima, svim ljubiteljima knjige. Ideja je prevashodno da se vratimo nekim pravim vrednostima u današnje vreme društvenih mreža gde dosta vremena svako od nas provodi na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu. Da vratimo knjigu gde joj je i pravo mesto", ističe Nenad Dejanović, direktor Doma učenika srednjih škola "Pane Đukić Limar" Kruševac.

Biblioteka na otvorenom, koja je svakim danom sve bogatija, broji oko 200 naslova, dok je u velikoj, unutar Doma 4.300 knjiga. Deci koja u njemu borave na raspolaganju je i bežični internet, teretana, soba za učenje i klub za  druženje, vešernica, trpezarija. Smeštaj i tri obroka, koji biraju elektronskim putem, mesečno staju 8.200 dinara, pa se zbog ekonomičnosti i bezbednosti koju dom garantuje, uvek traži mesto više.

"Ja sam već četiri godine u domu. Mogu da kažem da je to stvarno jedno lepo iskustvo i da nekako još više uveličava taj lep doživljaj srednje škole jer smo stalno svi u nekom kontaktu , zajedno se družimo i učimo i tako stičemo nova neka iskustva i nove prijatelje", naglašava Andrijana Sakić, stanarka doma iz Aleksandrovca.

Sećanje na generacije koje su kroz Dom učenika u Kruševcu prošle čuvaju letopisi, sportska odličja koja su osvajali, fotografije i zidne slike zavičajnih umetnika, a najvrednije su uspomene koje deca ponesu u srcima.


уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво