Prosvetari na svoj dan upozoravaju na težak materijalni položaj

Danas se obeležava Dan prosvetnih radnika Srbije. Ovaj datum izabran je jer je tog dana 1787. godine rođen Vuk Stefanović Karadžić, prosvetitelj i reformator srpskog jezika. Unija sindikata prosvetnih radnika na svoj dan upozorava na loš materijalni položaj nastavnika.

Prosvetni radnici i pored toga što obavljaju jedan od najvažnijih poslova, uče decu i mlade ljude prenoseći im svoja znanja i veštine, smatraju da su nedovoljno plaćeni i cenjeni u društvu. Mladi ljudi se ipak rado opredeljuju za poziv učitelja na Pedagoškom fakultetu u Vranju.

"On pruža jedno multidisciplinarno znanje u svim, različitim oblastima, čovek prosto ovde može da se pronađe. Ko god da je došao ovde, on je našao neko svoje utočište, neki svoj put", kaže Dijana Stoiljković, student Pedagoškog fakulteta u Vranju.

"Bila mi je izuzetna čast i zadovoljstvo kada sam upisala ovaj fakultet prvenstveno zato što sam od malena volela ovaj poziv i uvek sam gledala da me vodi ta emocija i srce", navodi Anđela Bogdanović, student Pedagoškog fakulteta.

"Na svaki način se trudimo da poboljšamo uopšte to studiranje, tako da se i unapred nadamo da za nekih pet do deset godina bude uopšte taj poziv nastavnika cenjeniji", ističe Nikola Stojanović, predsednik Studentskog parlamenta na Pedagoškom fakultetu.

Unija sindikata prosvetnih radnika upozorava na loš položaj nastavnika u društvu, na njihov materijalni položaj, ali i na nasilje. 

"To se uglavnom izveštava o nekom fizičkom nasilju, dok se to verbalno nasilje i ne pominje, ali svakako da je to jedan vid nasilja. Mi smo kao Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije tražili i dalje tražimo status službenog lica. Međutim, država nas ne poznaje", navodi Marija Stošić, PR Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Prosveta je, kao i sve oblasti života, na velikom ispitu tokom pandemije koronavirusa.

"Radnici su imali i te kako problema vezano za pandemiju Kovid 19, pa su neke posledice koje su doživeli nakon toga izrodile mnogo različitih povreda i zdravstvenih i zdravstvenih komplikacija na radu", smatra Danijela Zdravković, profesor sociologije na Pedagoškom fakultetu u Vranju.

U sindikatu upozoravaju i da su školski planovi i programi prenatrpani i neprilagođeni dečjem uzrastu, a da su zarade koje primaju približne republičkom minimalcu.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво