Читај ми!

Vranje: 690 godina Manastira Svetog Oca Nikolaja

Manastir Svetog Oca Nikolaja u Vranju obeležava jubilej, 690 godina postojanja, to je i metoh manastira Hilandar. Osvećena je spomen kapela u kompleksu manastira, koja je spomenik sećanja na postradale. I grad Vranje seća se žrtava iz Prvog svetskog rata, na današnji dan je oslobođen.

Manastir Svetog Nikole u Vranju, podigao je u 14. veku, u vreme Svetog kralja Stefana Dečanskog, knez Baldovin. Iz vremena cara Dušana crkva je priložena Hilandaru, povelja kojom se to darivanje potvrđuje napisana je u periodu između 1343. i 1345. godine. Svetinja ima veliki značaj kroz istoriju.

"Bila je stecište našega naroda, drugo što je najvažnije i duhovno izvorište, tako da jedan period prevashodno u tursko vreme kada je bio potpuno razoren manastir. Posle kada se naš narod obnavljao krajem 19. i početkom 20. veka, on je bio u tim okolnostima, kako se moglo, obnovljen", objašnjava vladika Pahomije, episkop vranjski.

Pisani tragovi i podaci o manastiru pojavljuju se i 1894. godine, svedoče i o prvoj većoj obnovi crkve, koja je počela za vreme vladavine Obrenovića, a završena u vreme dinastije Karađorđevića.

"Značaj današnjeg dana je ogroman, ne samo za grad Vranje i naš ponosni junački jug, već za celu Srbiju. I svi se danas sa velikim ponosom podsećamo i besmrtnog dela loze Nemanjića, osnivača naše države", ističe Vladimir Orlić, predsednik Skupštine Republike Srbije.

"Mi naročito intenzivno sa eparhijom ulažemo poslednjih nekoliko godina i uložili smo pre svega u sređivanje puta, staza, kao i same izgradnje spomen-kosturnice koja je danas osvećena", navodi Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja.

U okviru obeležavanja jubileja, 690 godina postojanja manastira, služena je sveta liturgija, osvećena je spomen kupola, održan parastos u spomen kosturnici, svečana akademija. Eparhija vranjska odlikovala je dobrotvore, za pomoć u obnovi svetinja.

"Ko i daje, on i Bogu pozajmljuje, a blagoslov moramo na neki način da zaslužimo, i svojim dobrim delima svojoj deci sutra sretne puteve i blagoslove stvaramo", kaže Sandra Drinčić, iz Beograda.

"Za mene ima poseban značaj to što sam sa svojim učenicima iz Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju ovde i došli smo da ispoštujemo liturgijski pre svega", ističe Nikola Pavlović, veroučitelj.

Ikonostas crkve Svetog Nikole ima 31 ikonu i rađen je početkom 20. veka. Ikone su dar ondašnjih vranjskih porodica, a slikane su u periodu od 1901. do 1905. godine, kada je crkva osvećena od strane episkopa niškog Nikanora.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво