Читај ми!

Međunarodni dan turizma: verski turizam sve popularniji među stranim i domaćim gostima

Srbiju je prošle godine posetilo oko dva i po miliona turista. Domaći najčešće posećuju banje, a strancima su najprivlačniji veći gradovi. Poslednjih godina sve je popularniji i takozvani verski turizam. O njegovoj popularnosti govori sve veći broj poseta manastirima i drugim verskim objektima u Azbukovici, u Zapadnoj Srbiji.

Kroz vekove crkve su delile sudbinu svog naroda, iako paljene i rušene, na starim temeljima građene su ponovo. O pobedi nad turskim zulumom u Donjoj Orovici, već 183 godine svedoči jedinstvena crkva brvnara koju su meštani sagradili za tri meseca. U njoj se čuvaju autentične ikone od neprocenjive vrednosti.

"Ovaj Sveti hram podignut je na temeljima još starijeg, drevnog hrama iz 17. veka iz 1693., međutim taj hram iz 1693. godine Turci su spalili 1813. zbog odmazde prema srpskom narodu, budući da su meštani ovog sela veliku pomoć pružali tadašnjim ustanicima", kaže jerej Jovan Sekulić, paroh orovički.

U uvali između sokolskih stena, nalazi se manastirski kompleks Soko grad, zadužbina vladike Lavrentija. U podnožju nekadašnjeg turskog utvrđenja sagrađena su dva hrama, u kojima  se čuva i čestica moštiju Vladike Nikolaja. Soko grad prepoznatljiv je po mobi, jedinstvenom događaju koji okuplja omladinu iz svih krajeva sveta.

"Za ovu 21 godinu koliko se moba održava prošlo je preko 4500 hiljade dece kroz ovaj manastar, za to vreme njihovog programa organizuju se razni kulturno - umetnički programi, a deca idu da posećuju razne istorijske i kulturne spomenike. Cilj svega ovoga je da se deca što više približe srpskoj duhovnoj i kulturnoj tradiciji", objašnjava jerej Milorad Petrović,  sveštenik pri manastiru Soko grad.

Zbog velike duhovne, ali i istorijske važnosti, Azbukovačke crkve i manastire posećuje sve više ljudi.

"Opštinu Ljubovija je ove godine zaista posetio veliki broj turista, ti neki podaci su preko 20 hiljada poseta je bilo. Najčešće su posećeni manastir posvećen Svetom Nikolaju na Soko gradu koji i sam ima smeštajne kapacitete", ističe Jelena Tešić, direktorka TO Opštine Ljubovija.

O međunarodnom ugledu manastira Soko svedoči i čelični krst visok 13,5 metara koji se nalazi na steni koja nadvisuje ceo kompleks. Krst je manastiru donirala nemačka porodica Vrobel u znak sećanja na nevine srpske žrtve  stradale u agresiji 1999. godine.




 

 

 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво