"Mermer i zvuci" u Aranđelovcu

Kulturno leto u Aranđelovcu u znaku je pedeset sedme smotre umetnosti "Mermer i zvuci". Manifestaciju koja je tokom godina okupila više od hiljadu stvaralaca iz zemlje i sveta, u naredna dva meseca obeležiće mnogobrojni sadržaji visokog umetničkog dometa.

Radovanje umetnosti u parku Bukovičke Banje. Čudesnom svetu keramike, na dar dela troje umetnika, nastalih tokom prošlogodišnje smotre.

 

"Period koji sam proveo ovde prošle godine bio je nekako - nova poznanstva, otkrovenje, novo iskustvo", kaže Danilo Jelovac, umetnik iz Beograda.

"Moje skulpture su borba između očekivanog i neočekivanog, balansa i stihije. Kao metafora na život, koji uprkos svemu mora da teče", ističe Simha Even Čen, umetnica iz Izraela.

Jednoj od najvećih zbirki umetničke keramike u Evropi sa više od 800 dela, posebnu vrednost daju stvaraoci, priznati na domaćoj i internacionalnoj sceni.

"Zato što ostaje gradu Aranđelovcu i Srbiji uopšte, i ta dela su nešto što treba da govori o mogućim domenima savremene keramike danas", navodi Ljubica Jocić Knežević, selektor međunarodnog simpozijuma "Svet keramike".

A, park pod Bukuljom, jedinstveni je muzej na svetu, sa oko 300 skulptura od blistavog venčačkog mermera. Čuva i svedoči o svim menama umetničkog izražavanja kroz vekove.

Smotru umetnosti „Mermer i zvuci" čine tri segmenta: simpozijum skulpture Beli Venčac, muzička ostvarenja i međunarodni festival „Svet keramike".

Visoki standardi u kreiranju svakog programa, održali su jedinstvenu umetničku smotru na Balkanu, koja je čuvar kulturnog identiteta Srbije.

"Ovde na otvorenoj sceni i u dva objekta pored, mogu se videti raznovrsne pozorišne predstave, koncerti, književne večeri. Sav program je besplatan, a i raznovrstan", ističe Katarina Perović, direktorka smotre Mermer i zvuci.

"Tokom jula i avgusta meseca, upravo zbog programa smotre umetnosti Mermer i zvuci, i najveće interesovanje i najviše rasprodatih kapaciteta imamo upravo tada, u tom periodu", kaže Jelena Milojević, direktorka TO Aranđelovca.

Umetnost u Aranđelovcu pripada svima. Blistava i vanvremenska - kao tvorevina ljudskog duha i dalje živi pod Bukuljom.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво