Tamnavska varoš čuva sećanje na Čitaonicu osnovanu pre 150 godina

Ubska biblioteka "Božidar Knežević" ove godine obeležava 150 godina postojanja. Prva ustanova kulture u tamnavskoj varoši čuvala je sećanje na Čitaonicu osnovanu 1872. godine i iz decenije u deceniju razvijala se i usavršavala. U godini jubileja priprema se za početak izgradnje modernog objekta.

Biblioteka u Ubu sa ponosom nosi ime filozofa, istoričara i prevodioca, Božidara Kneževića, koji je rođen u tamnavskoj varoši. Vek i po dug je put od Čitaonice s počeka sedamdesetih godina 19. veka, potom Radničke knjižnice, pa Radničke biblioteke. U novi razvojni period ubska Biblioteka ušla je pre četiri decenije. Danas prostor od oko 300 kvardata, u zgradi bivše Pošte, nije dovoljan za ustanovu koja kreira kulturni život Uba.

 

„Ono što će nam dati nova biblioteka, što je izuzetno veliko i važno da postoji u ovakvom mestu, Biblioteka će ponuditi nove aktivnosti za naše korisnike, bogatiji fond i svakako upotpuniće njihovo slobodno vreme. Kao što sam već rekla, obrazovnu i, naravno, kulturnu ponudu grada i mislim da će doprineti boljem pozicioniranju Uba na turističkoj mapi Srbije", navodi Jelka Panić, direktorka Biblioteke „Božidar Knežević", Ub.

Čitaonica i Naučno odeljenje nalazi se u drugoj zgradi. Fond biblioteke u srcu Tamnave broji oko 50 hiljada naslova.

„Uzimam literaturu i koja je stručna i koja nije stručna. Zaista, Biblioteka mi puno znači. Kada dođem ovde, svi mi rado pomognu", kaže studentkinja Anja Hadžić.

„Posle srednje škole sam počeo da čitam, nekako me privuklo. Dovoljno je nekih 20, 30, stranica dnevno, ujutru možda, da malo pospeši koncentraciju", navodi Zoran Gajić, parking kontrolor.

„Naš grad, pre svega, zaslužuje još jednu lepšu ustanovu, bolju. Mada ova ustanova ima neku svoju posebnu priču i svoju draž", ističe Jelena Jovičić iz Uba.

U septembru bi trebalo da počne izgradnja nove zgrade Biblioteke u Ubu. Moderan objekat imaće 1400 kvadratnih metara.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво