Kako ojačati socijalno ugrožene porodice

Trstenik je uz Vrnjačku Banju i Čačak, jedna od tri opštine koje su se priključile programu podrške jačanju porodicama koje su u riziku od izdvajanja dece. Cilj projekta koji vodi Fondacija SOS Dečija Sela iz Kraljeva je da se u narednih godinu i po dana, u porodicama stvore uslovi , nezavisno od socijalnih davanja, za zdravo odrastanje dece. Posebno će se raditi sa roditeljima na pripremi, za njihov povratak iz hraniteljskih porodica.

Programom su obuhvaćeni roditelji i deca u sukobu sa zakonom, poremećajima u ponašanju, žrtve porodičnog nasilja, trgovine ljudima, vršnjačkog nasilja koje je sve zastupljenije, osobe sa invaliditetom. Sa njima će kao savetnici raditi psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, edukatori.

"Mi ćemo prevenirati da se izmeštaju deca iz bioloških porodica, kao što je sada činjenica da mi sada imamo dvadesetpetoro dece u hraniteljskim porodicama. Dakle radimo i na deinstitualizaciji, dakle ili povrećaju dece iz tih hraniteljskih porodica u biološke porodice", objašnjava Dragojlo Minić, direktor Centra za socijalni rad Trstenik.

Najugroženijima se obezbeđuje i materijalna podrška za urgentne potrebe. Partner je lokalna samouprava koja je uz pomoć Ministarstva za omladinu i sport adaptirala prostorije za radionice i pružanje potrebnih usluga.

"Briga o ljudima je fokus zato se u velikoj meri oslanjamo na aktivnosti Centra za Socijalni rad, komuniciramo i nastojimo da podržimo jedni druge. Mi smo tokom prošle godine potpisali jedan sporazum o saradnji koji se odnosi na zaštitu žrtava trgovine ljudima, jer želimo da iako smo mala sredina, predupredimo neke neželjene situacije", kaže Milena Turk, predsednica opštine Trstenik.

Prvi centar za podršku porodici osnovan je u Nišu, program se već godinama realizuje u Zemunu, Obrenovcu, a od prošle godine i u Kraljevu.

"Imamo u našem programu dosta samohranih roditelja koji jednostavno kad ih sa svih strana neke nedaće snađu, vrlo često se dešava da oni kažu ja više ne mogu, neka uzme neko moju decu, jednostavno biće im negde bolje, biće sigurniji. I mi baš radimo da osnažimo te roditelje", navodi Nikola Spasojević, saradnik za rad sa porodicom u Kraljevu.

"Tokom ove godine mi ćemo imati uključeno oko 230 porodica, odnosno to je oko 650 dece. Ceo taj trud je što je naša misija i vizija, da nijedno dete ne treba da odrasta samo i mi čvrsto verujemo, da je svakom detetu najbolje mesto za odrastanje u njegovoj užoj porodici", smatra Biljana Zorić Dimić, direktorka Dečijeg sela Kraljevo.

Podrška podrazumeva i upućivanje na institucije i organizacije poput bolnica, škola, Crvenog Krsta , Policijske Uprave, da bi se ostvarila prava na zdravstvenu, socijalnu i zaštitu svake druge vrste.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво