Читај ми!

Zaječarski folklorni ansambl "Koreni", čuvar tradicionalnih igara

Sa ovogodišnjeg Međunarodnog festivala u Poljskoj vratili su se kao pobednici. Vežbaju i takmiče se o svom trošku.

Nastup zaječarskog folklornog ansambla u Poljskoj ostaće upamćen kao najbolji, ali je doček pri povratku bio nezaboravan. Roditelji i prijatelji uz trubu Bokana Stankovića iz "Orkestra za svadbe i sahrane" priredili su im veče iz snova. A kad su se emocije stišale, potražili smo ih u vežbaonici i zamolili za prve utiske.

To je bilo neverovatno putovanje koje je donelo sasvim novo iskustvo, kažu folkloraši, dodajući da do sada nisu imali prilike da putuju tako daleko. Ističu da je bilo "zaista sjajno", da su upoznali mnogo novih ljudi i sklopili mnoga prijateljstva.

U konkurenciji desetak zemalja Evrope koje neguju folklor kao tradicionalnu umetnost, Zaječarci su oduševili spletom igara i koreografijom.

"Stručni žiri, koji je veoma kompetentan, na neki način je u nama prepoznao taj poseban  umetnički doživljaj igre, kako su oni nazvali tu ekspresiju u interpretaciji izvođača. Zaista, tu je raznolikost i bogatstvo ritmova svega što čini našu nematerijalnu kulturnu baštinu. I to je, na neki način, opredelilo njih same da donesu jednoglasnu odluku", objašnjava Perislav Ducić, koreograf.

Centar za tradicionalne umetnosti "Koreni", kako kažu, neće spavati na lovorikama. Početkom oktobra upisivaće nove članove i pripremati nove programske jedinice za repertoar, jer ansambl svakako treba podmlađivati.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво