Zašto će ova zima biti drugačija za meštane planinskih sela u Ljuboviji

U Opštini Ljubovija grade se i rekonstruišu putevi u nekoliko planinskih sela i zaselaka. Njihovim meštani događalo se da zimi, zbog smetova, nedeljama budu zavejani.

Pre prvih snegova, a posle 30 godina, u selu Drlače, počela je obnova i asfaltiranje skoro 4 km puta.

 

„Ovaj put će nam olakšati mnogo kretanje i korišćenje, meštani ovog zaseoka ovde će imati baš mnogo olakšice da dođu svojim kućama, svojim parcelama koje obrađuju, sa kojih uzimaju prihode i od čega žive", kaže Andrija Avramović iz Drlača.

Put je ovog leta stigao i do zaseoka Ravni Banovići, čiji su meštani, kako kažu, od Ljubovije odsečeni još od poplava 2014. godine.

"Ovde 5 domaćinstava i tamo jedno šesto, proizvodili su oko 40 tona maline i kupine godišnje, kako su poplave 2014. godine zatvorile put, mi smo spali na 5-6 tona. Sad smo konačno živnuli, svi ćemo se raširiti, povećaćemo proizvodnju, jer možemo da transportujemo, dovučemo, dovedemo radnike", dodaje Milivoje Banović iz zaseoka Banovići.

„Ovde je veoma teško bilo zimi zbog neprohodnosti puta, jer nisu mogli da dođu iz javnog preduzeća da nam pročiste put. Zima krene obično krajem novembra padne sneg i tamo do kraja februara do marta", kaže Mirko Banović iz istog zaseoka.

U Opštini, tvrde, da će obnova puteva u planinskim selima i ubuduće biti prioritet .

„Svih ovih prethodnih godina dosta stanovnika se iselilo, sigurno taj trend bi bio zaustavljen da su putevi bili asfaltirani i da su bili u boljem stanju. Nadamo se da ćemo svim ovim radovima koje imamo u narednom periodu i sve ono što planiramo u narednim godinama uspeti da tu putnu infrastrukturu dovedemo na jedan mnogo bolji nivo i da će stanovništvo ostati na selu", ističe Milovan Jovanović, predsednik Opštine Ljubovija.

Do kraja godine, put će dobiti i stanovnici još šest sela.

 

 

 

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво