Kulinarske radionice na radost svih članova somborskog Udruženja slepih

Da humanost nema granice, pokazuju i članovi Udruženja slepih i slabovidih osoba iz Sombora, koji poslednjih nekoliko meseci kuvaju obroke za svoje članove, ali i za socijalno ugrožene porodice.

Za Martu Vaš, članicu Udruženja slepih iz Sombora, svakodnevna priprema toplih obroka je otežana. Volonteri joj na kućnu adresu donose kuvana jela, a kako kaže, voli kada je obiđu i uživa u njihovom društvu.

"Ja sam se iznenadila kako je jedna punjena paprika puno bolja nego da sam ja sama napravila. I kada sam čula da je to sve ručice naših mladih koji to kuvaju i spremaju i nedeljno jednom dobijem, pošto sam sama u kući. Ja sam jako sretna", dodaje korisnica Marta Vaš.

Željko Jojić je član udruženja više od 40 godina i neophodna mu je tuđa nega, pa o njemu brine setra, kojoj mnogo znači to što volonteri pomažu i donose ručak.

"Ne znam da li može biti bolje od ovoga. Zaista. Hvala im na svemu, na saradnji i na humanosti i na volonterima što rade. Mlada deca, aktivna i zaista su baš sposobni", dodaje Milka Latas, sestra korisnika.

Volonteri pripremaju, uz kuvana jela, još i slatkiše, palačinke sa eurokremom i princes krofne. Kada vremenske prilike dozvoljavaju, kuvaju i paprikaš, a kako kaže Boris Tilčer, jedan od volontera, pravi kuvar ne odaje tajnu dobrog paprikaša. Boris ne krije zadovoljstvo kada priča o radionicama.

"Znači mi jer posle svake radionice delimo obroke našim članovima koji ne mogu da dođu i mene to čini srećnim i to je jedno humano delo", objašnjava volonter Boris Tilčer.

Kulinarske radionice su projektna aktivnost i finansirane su od strane grada i resornog ministarstva, ali neretko i članovi sami pomognu njihovu realizaciju, jer im one pomažu prilikom osamostaljivanja.

"Osnovna ideja jeste bila da se kroz ovu aktivnost naši mladi članovi osnaže, da radimo na jačanju veština samoposluživanja, a takođe, kao krajnji cilj jeste pripremljene obroke podeliti našim starijim članovima koji žive u jednočlanim domaćinstvima" kaže Danijela Golubović, sekretarka Udruženja slepih i slabovidih Sombor.

Osim članova, kuvane obroke dobijaju i članovi grupe Obrok za porodicu Sombor. Na ovaj način slepe i slabovide osobe daju značajan doprinos zajednici i utiču na to da postanu vidljviji za okolinu.

 

 

 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво