Porez na zemlju u leskovačkom kraju diktira tržište

Visina poreza na poljoprivredno i šumsko zemljište razlikuje se ne od grada do grada već često i od sela do sela. U plodnoj leskovačkoj kotlini cena oranica je izuzetno visoka, potražnja je velika pa se i za porez izdvaja znatno više nego u brdsko-planinskim selima. I visinu poreza određuje tržište.

Zemlja je ovde zlata vredna. Teško se dolazi do svakog ara, pa nikog ne čudi što cena hektara dostiže i 200.000 evra. Za razliku od Stajkovca, vlasotinačkog sela kraj Južne Morave, u selima podno Radana zemlju gotovo niko ne kupuje.

"Vrednost zemljišta je izuzetno niska, tržišna vrednost ovde se kreće nekih 10 do 15 evra po aru jer nema ljudi, sve je to uparloženo", kaže Dejan Stojanović, zamenik predsednika Opštine Bojnik.

A upravo tržište određuje visinu poreza na poljoprivredno zemljište. Tako je od 2017. godine. U selu Svircu gde se kuće ne vide od plastenika kupuju se male parcele, često po nerealno visokim cenama kako bi se imanja ukrupnila. Zato je i visina poreza viša nego u nekim mestima koja su bliža gradu.

"Ove godine smo platili oko 20.000 dinara. Je l’ to mnogo? Pa mislim da je to previše s obzirom na situaciju kakvu smo imali problem ove godine sa cenom paradajza", objašnjava Saša Nedeljković, poljoprivrednik iz Svirca.

Aleksandar Kocić ima oko 8 hektara plodnih oranica, obrađenih i zasađenih. Kaže da porez nije visok, problem je skupa i nesigurna povrtarska proizvodnja.

"Sve što ti dođu obaveze moraš da izmiriš pa ako ima za tebe ima, ako nema to je to. Plaćamo, šta ćemo", dodaje Aleksandar Kocić, poljoprivrednik iz Svirca.

U lokalnoj poreskoj administraciji objašnjavaju da računi jesu viši nego 2016. kada se porez drugačije obračunavao. U selu Svircu, koje je u petoj od sedam zona koliko ih ima grad Leskovac, cena je ove godine 96 dinara po metru kvadratnom, dinar manje nego prošle i čak 12 dinara manje nego pre četiri godine.

"Utvrđena poreska cena po metru kvadratnom zavisi od prometa nepokretnosti u toj zoni, znači ukoliko je bilo prometa nepokretnosti u toj zoni cena se koriguje na osnovu tih prometa odnosno na osnovu ugovora o kupoprodaji koje mi dobijamo od notara", ističe Sandra Filipović, poreska inspektorka Grada Leskovca.

U bojničkim selima cena je 28 dinara po metru kvadratnom, a na području Vlasotinca po odluci Skupštine ove opštine porez na poljoprivredno zemljište se ne naplaćuje.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво