Živojin Žića Krstić,novinarska strast i u desetoj deceniji

Na 10. Međunarodnom festivalu sportskog filma na Zlatiboru, među osam najboljih prikazan je i film "Celi život u igri" o njemu, legendi jagodinskog sportskog novinarstva. Nagrađen je za dizajn i fotografiju. Potpisuje ga unuk Boris Krstić, nemački reditelj našeg porekla.

Karijeru profesionlanog novinara Živomir Žića Krstić započeo je polovinom prošlog veka. Kao sportski novinar pratio je sva događanja u Jagodini ali i  sportiste iz male sredine koji su širom sveta postizali vrhunske rezultate.

"Sport nekad  ne zna za neprijateljstvo! Ja se sećam, gledao sam utakmice za vreme okupacije,neko im je kao zabranio da igraju fudbal. Međutim, nemački komandant je igrao nekad fudbal, došao je na utakmicu," seća se Živomir Krstić.
Njegova strast prema poslu bila je inspirativna unuku Borisu Krstiću, nemačkom reditelju srpskog porekla, pa je  pokušao da dedin profesionalni život pretoči u film.

"Celog svog života moj deda je bio strastven u vezi sporta, novinarstva, ljudi i umetnosti. Bilo je veoma inspirativno napraviti film o njemu , on je velika jagodinska legenda," kaže Boris Krstić.

Od dva i po sata, koliko je trajala prva verzija filma, Boris je napravio kraću, fokusirajući se na karijeru i kreativni duh svoga dede.

"On je uspeo da baš pročita i čuje emocije iz svakog kazivanja junaka ovog filma, da nije toga, on ne bi bio tako uverljiv," ocenjuje selektor Festivala Aleksandar Avramović.

U poznim godinama, naučio je Žića da koristi kompjuter. Svojim ukućanima u šali je govorio da bi napisao stotine knjiga, da je samo imao tehniku kojom sada raspolažu novinari.

"U ovoj knjizi ima oko milion i 35 hiljada znakova,znači, toliko dodira ova moja dva prsta," šali se Živomir  Krstić." Njegova sestra dodaje da su se uvek šalili kako sumu ravni prsti od tolikih udaraca po tipkama!

U devedesetoj godini života, Žića Krstić se ne predaje. Obećava publici  novu knjigu,  jer želja za pisanjem još traje.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво