Hoće li Kasapčića most ponovo spajati obale Đetinje u Užicu

Bio je jedan od nekoliko mostova u gradu, star tri stoleća. Postoji ideja da se na mestu nekadašnjeg, tokom Drugog svetskog rata porušenog mosta, uradi replika. Uskoro bi mogla biti realizovana uz pomoć Turske agencije za podršku i razvoj.

Od Megdana do desne obale Đetinje i čuvenih Tabana u kojima se prerađivala koža, 1627. godine, Mehmed - beg Kasapčić podigao je 54 metra dugačaku i više od 4 metra široku ćupriju, od kamena i tesane sige. Velikim vodama i burnim vremenima, skladno građena ćuprija na 5 lukova, odolevala je duže od tri veka.

„Ovaj most je bio jedan od najlepših kamenih mostova u Srbiji i jedan od simbola grada Užica. Podseća na čuveni most u Višegradu, u sebi ima i osmanske graditeljske karakteristike ali, u svojim svodovima ima i gotskog stila," objašnjava Nemanja Obradović,kustos Narodnog muzeja u Užicu.

„Kasapčića most bio je centralni most, i taj Megdan i ulica koja je išla na džadu prema Bajinoj Bašti, to je bila glavna užička ulica dugo vremena," podseća Predrag Kovačević, hroničar iz Užica.

Uz pisana dokumenta i po neku fotografiju svedočanstvo o Kasapčića mostu, koji  su Nemci srušili tokom povlačenja 1944. godine, je i  mermerna ploča sa posvetom, čuva se  u Narodnom muzeju u Užicu.

Višegodišnje nastojanje da se replikom Kasapčića ćuprije iznova spoje obale Đetinje, sada je na korak od realizacije želje i ranije pokrenute inicijative istoričara i Užičana.

 Predrag Kovačević, hroničar,naglašava: "On će biti koristan, kao što je bio kroz vekove, sada će Užicu biti koristan kao pešački most."

Gradonačelnica Jelena Raković, Radivojević procenjuje  da bi izrada replike mogla da počne krajem ove ili početkom sledeće godine. "Projekat za izgradnju Kasapčića mosta urađen je pre tri godine, tada je  bio prosleđen u tursku agenciju TIKa. Zbog epidemiološke situacije, to je sve odloženo," podseća ona.

Uz srednjovekovnu tvrđavu čija rekonstrukcija je u toku, novi, pešački most, bio bi najkraća veza između desne obale reke i centra Užica, ali i još jedno sećanje na dragulj iz bogate baštine grada.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво