Читај ми!

Procvat stanogradnje u Pančevu – hoće li ugroziti staro gradsko jezgro iz austrougarskog perioda

Pančevo poslednjih godina sve više liči na veliko gradilište, jer se svake nedelje se sruši nekoliko kuća, da bi se na njihovom mestu izgradile višespratnice. Zabrinjava što se sve više gradi u užem gradskom jezgru i što nove zgrade narušavaju dosadašnji izgled i arhitekturu grada.

U Pančevu se poslednjih godina sve više grade nove zgrade, stanovi se prodaju još u izgradnji, a cene kvadrata sve su više – sad je prosečna oko 1.300 evra. Kupaca ima, ali Pančevce zabrinjava činjenica da grad sve više menja svoj izgled zbog novih objekata.

"U Pančevu postoji stara arhitektura, trebalo bi sve to malo da se prekreči, obnovi, da bude kao deo Praga, Beča", smatra jedna Pančevka, a njen sugrađanin dodaje: "Dve-tri kuće u jednoj ulici i podignu zgradu od 3-4 sprata i ona štrči."

"Nešto ne ulazi u ambijent, stil, mislim da bi o tome trebalo da se vodi računa u zavisnosti gde se koja zgrada zida tako da se uklopi u okolinu", kaže žiteljka Pančeva.

Pančevci u poslednje vreme imaju sve više problema zbog saobraćajnih gužvi, posebno u jednosmernim malim ulicama, gde niču velike zgrade.

"Vodimo računa o arhitekturi koja prati razvoj našeg grada. Tu mislim i na kapacitet vodovodne mreže, fekalne i kišne kanalizacije, a isto tako i kapacitete elektroenergetskih objekata i, naravno, o postojećoj infrastrukturi i trotoarima", navodi Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

Prema podacima Udruženja građana "Pansej" od 2017. godine u Pančevu je srušeno 111 kuća, a na njihovom mestu su napravljene višespratnice koje zauvek menjaju izgled grada.

Da bi grad ostao funkcionalan i arhitektonski uređen neophodno je voditi računa o načinu izdavanja građevinskih dozvola i generalnom urbanističkom planu.

"Mi smo prema ranije izrađenim planovima ograničili visine objekata na prizemlje i šest spratova i potkrovlje na dve lokacije, a na svim ostalim mestima prizemlje i dva sprata plus potkrovlje ili tri sprata i potkrovlje", kaže Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

Investitori za svaki novoizgrađeni kvadrat uplaćuju taksu za naknadu od 30 do 50 evra i Pančevci očekuju da će se taj novac iskoristiti za uređenje postojećih i izgradnju novih ulica sa odgovarajućom infrastrukturom, jer nema sumnje da grad dobija sve više novih stanovnika kojima su sem krova nad glavom neophodni trotoari, dečja igrališta i nove zelene površine.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво