Читај ми!

Zašto je uklanjanje smeća sa reka i obala Sizifov posao?

Pre tačno godinu dana, volonteri su po ko zna koji put uklonili smeće sa obale Ribnice, oko ušća u Ibar, koje je jedno od omiljenih izletišta Kraljevčana. Kada se danas pogleda to mesto, čini se da je njihov trud bio uzaludan. Da li se može stati na put nesavesnim građanima?

U julu prošle godine grupa entuzijasta zasukala je rukave i sa obala Ribnice pokupila đubre koje je neko drugi bacio. Želeli su svojim primerom da motivišu sugrađane da bar ne prljaju izletište.

Ali trenutna slika ušća Ribnice u Ibar dokaz je da je nesavesne pojedince nemoguće ni motivisati ni postideti.

Ovde se najbolje vidi kolika je bahatost ljudi. Pored reke Ribnice sedeli su, jeli, pili, uživali i na kraju svo smeće koje su imali, bacili su ispred sebe.

Slika bi sada bila i ružnija, da dan pre snimanja romsko udruženje nije organizovalo akciju čišćenja. Vlasnik ugostiteljskog objekta u blizini je i sam više puta učestvovao u čišćenju ovog mesta. Sizifov posao, kaže.

"Kante za deponovanje komunalnog otpada postoje, međutim retko se prazne. Totlalno je nepokošeno, nesređeno, a puno naroda dolazi u ovim toplim letnjim danima da se rashladi", kaže Radmilo Glavčić, vlasnik ugostiteljskog objekta kod ušća Ribnice u Ibar.

Uzvodno uz reku Ribnicu neko je bacio i kamion šuta. I gotovo svi sa ovakvog prizora pogled usmeravaju ka nadležnima. I Gordan Vulović iz Drakčića, u čijoj šumi je završio šut jedne kraljevačke firme, pozvao je komunalnu miliciju. Pa je on sa papirima, koji upućuju na krivca morao u njihovu kancelariju.

"Rekao mi je: „Jel to privatna šuma?". Ja sam rekao: „Jeste.". Rekao je: „Nemamo mi ništa s tim ništa. To, ako hoćeš, da podneseš privatnu tužbu jer mi nemamo vremena da se bavimo sa tim. Trenutno smo zauzeti oko Kovida 19 i oko javnih prostorija itd", prepričava svoj razgovor sa nadležnima Gordan Vulović, iz Drakčića kod Kraljeva.

Isto odgovor smo i mi dobili u telefonskom razgovoru kada smo pokušali da saznamo zašto nema više komunalnih policajaca na terenu.

Iskustvo, na primer, Nemačke govori da je od broja bitnija svest ljudi, svedoči porodica Jović koja pola veka živi u toj zemlji.

"Tamo ti je svaki građanin policajac. Ne samo da je policija policija, nego svaki građanin, pojedinačno. On ako tebe vidi da ti baciš, on će tebe lijepo da prijavi, ti ćeš da platiš dobru kaznu, pa više nećeš da baciš. Kod nas baciš, što me briga, nije moje. Zapališ šumu, što me briga, to državna šuma. A čija je država?... Čija je država", pita se Dušan Jović iz Hajlbrona u Nemačkoj.

I nisu samo velike kazne predupredile probleme u zemljama kojima se divimo zbog uređenosti. Tamo se i mališani još u obdaništu uče da čuvaju prirodu, a država plaća za svaku limenku i plastičnu flašu koju građanin reciklira.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво