Читај ми!

Uzmi račun - za mozaik u Vranju

Vranjanci su za nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi" poslali najviše fiskalnih računa, i dobili 20 hiljada evra. Građani su najviše glasova dali za predlog da se novac usmeri na rekonstrukciju mozaika "Karte" u centru grada.

Rekonstruiše se jedan od simbola grada, mozaik "Karta" na Trgu Republike. Na početku, uklanjaju propale delove, oštećene od padavina, sunca, neki delovi mape ostali su bez kamenčića.

 

"Mi kažemo da je to dupli posao, gori nego kad ga pravite na početku, zato što moramo sve da očistimo, nekad se ne vidi ispod površine, vi počnete da radite sa jedne strane, od vibracije pukne sa druge strane", objašnjava profesor Dragan Gašić, rukovodilac rekonstrukcije.

Sledi nalivanje osnovne ploče, italijanska pasta, lepak, ređanje kamenčića.

"Ovaj se kamen uklapa ovde originalan i tako idemo sukcesivno i ređamo i punimo, ovo su takozvane mozaičke pulpe. Mora da bude autentično, da se vrati, to je posao filigranski, bez toga ne može da se radi, nema improvizacije", kaže Nenad Živadinović, konzervator.

Mozaik je 1975. godine izradio umetnik iz Beograda Stevan Čukić, bio je tada jedini u Evropi. Pomagao mu je sestrić, Dragan Gašić, koji je tada diplomirao. Sa ujakom je išao na ostrvo Murano pored Venecije po neophodan materijal, bio je zadužen za sečenje kamena. 

"Mora da budu kockice pravilne, 2 sa 2 cm ili ne znam koliko, zavisi od veličine i otprilike to je posao, recimo, da vi od kvadratnog metra kamena izvučete 40 posto, ostalo je otpad", kaže profesor Dragan Gašić, rukovodilac rekonstrukcije.

Taj posao sada radi mladi Vranjanac Nikola Savić. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti, ovo mu je prvi projekat.

"Najzanimljivije u ovom poslu je sam proces, iz velikih delova, iz velikog kamena, se napravi nešto ovako", kaže Nikola Savić, diplomac Fakulteta primenjenih umetnosti.

Za oko mesec dana, kada se rekonstrukcija završi, mozaik će biti premazima zaštićen od vremenskih prilika, a planirano je i postavljanje led osvetljenja.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво