Читај ми!

Kuća za decu sa autizmom u selu Moravci kod Ljiga

Valjevsko Udruženje građana "Autizam" među retkim je u Srbiji koje je uspelo da, zahvaljujući donatorima, dobije i uredi besplatan smeštaj za odmor porodica sa autističnom decom u jednom seoskom domaćinstvu u Moravcima kod Ljiga. Svoje utiske sa našom ekipom podelile su i prve porodice koje su tu boravile.

U seoskoj idili ljiškog sela Moravci, na oko tri hektara imanja, zaživelo je svojevrsno "odmaralište" za porodice sa autističnom decom. Za njihov besplatan smeštaj, Udruženje građana "Autizam" iz Valjeva u doniranom domaćinstvu, adaptiralo je prizemlje veće kuće.

"U prizemlju treba da se adaptira sala za fizičko, biće ogromna trpezarija, na spratu će biti pet spavaćih soba. Tako da će kapacitet biti sedam porodica. To smo osmislili da bude besplatan boravak dece sa roditeljima. Tako da nas mnogo ljudi zove, do sredine avgusta već se porodice javljaju", kaže Gabrijela Šipoš, predsednik UG "Autizam".

Prve dve porodice sa četvoro autistične dece, koje sarađuju sa Udruženjem, sa olakašanjem su dočekale odmor u ambijentu koji pogoduje njihovoj deci.

"Možemo i mi da se odmorimo, a i njima je lepo, nisu više toliko nervozni, nisu agresivni, mogu da trče, da se zabavljaju, imaju životinje tako da bih ja svima to preporučila", navodi Dragana Kovačević iz Novog Sada.

Katarina Đukanović iz Valjeva planira: "Tu ćemo biti pet dana, možda i produžimo, videćemo." Na pitanje kako su reagovala deca, odgovara: "Evo vidite i sami, ne znaju gde će pre, širina, prostor njima to i treba. Priroda – to ih smiruje."

Uz "besplatan" smeštaj u ovom domaćinstvu u ambicioznim planovima Udruženja "Autizam" nalaze se i drugi sadržaji i stručna podrška, ukoliko bude očekivane pomoći donatora.

"Mi smo tako osmislili da imamo razne radionice s tom decom, ali dok se objekat kompletno ne završi, mi to ne možemo zaista realizovati. Jer manja kuća koja, kao što vidite, ima 80 kvadrata tu će biti osmišljen dnevni boravak gde će stručna lica raditi s decom", kaže Gabrijela Šipoš.

Udruženje "Autizam" izražava zahvalnost svima koji ih podržavaju i pomažu u stvaranju boljih uslova za autističnu decu. Valjevo se Udruženju za dosadašnji rad zahvalilo ovogodišnjom nagradom Grada.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво