Читај ми!

Kragujevac: Na posao sa negativnim pi-si-ar testom ?

Na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i instrukcija Ministarstva zdravlja, zdravstvene ustanove u Srbiji dobile su preporuku o sprečavanju neželjenog zaražavanja pacijenata u tim institucijama. U Univerziteskom kliničkom centru u Kragujevcu, zaposleni koji su duže od sedam dana odsustvovali s posla moraće da donesu pi-si-ar test. Preporuke za vakcinaciju donele su još neke institucije u Kragujevcu, koji je jedno vreme bio žarište koronavirusa.

Osim zaposlenih, koji su započeli i završili vakcinaciju, preležali kovid ili imaju potvrdu lekara da ne mogu da prime vakcinu, ostalima je propusnica za ulazak na posao, posle odsustva negativan pi-si-ar test. Odluka je kažu, preventivna i najvažnija brana od novog soja koronavirusa, kojom štite zdravlje pacijenata.

"Dakle, ova mera nije represivna nego je mera koja treba da poveća svest o vakcinaciji svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama", ističe prof. dr Predrag Sazdanović, direktor UKC Kragujevac.

A, ona je sada ispod 50 odsto. Nedovoljno, ocenjuju, za struku koja bi trebalo da bude primer ostalim građanima. I u Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kažu, stoji mogućnost uvođenja obavezne imunazicije za određene uzraste i kategorije stanovništva.

"Između ostalog, predviđa izričito mogućnost obavezne imunizacije lica zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, od zaraznih bolesti, kao što je kovid-19", kaže advokat Srđan Mladenović.

U Advakatsku komoru Kragujevca, može se bez pi-si-ar testa, ali je na adrese 560 članova, stigao apel da se vakcinišu.

"Izmenom ovog Ustava sada, biće i referenduma oko izmene Ustava u vezi pravosuđa, da se u Ustav ugradi, da za takve bolesti, teške zarazne bolesti, da se uvede obavezna vakcinacija, a ne da se igramo, da ljude gubimo", kaže Zvonko Marković, predsednik Advokatske komore Kragujevca.

Možemo li da očekujemo da zaposleni koji nisu vakcinisani neće moći da rade, jer ugrožavaju zdravlje drugih.

"Ne postoje ustavnopravni okviri, niti zakonski osnov, da se onemogući pravo na rad zbog toga što neko nije vakcinisan ili zbog toga što ne poseduje pi-si-ar test, jer bi to bilo kršenje Ustavom predviđenog prava – prava na rad" naglašava Živorad Lekić, advokat.

"Mislim da kod svih zaposlenih nije moguće uvesti obaveznu vakcinaciju, već samo obavezno nošenje zaštitnih sredstava, dok u zdravstvu, treba da bude pre obavezna vakcinacija nego nametati to, da neko plati test da bi radio", ističe Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.

Novi soj koronavirusa, zarazniji je i brzo se širi, upozoravaju lekari. Da li ćemo ga spremno dočekati, zavisi – ističu epidemiolozi – od lične odgovornosti i odnosa prema zdravlju cele nacije.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво