Pirot: Novi test na antitela

Od subote, 3. jula, do danas na području Pirotskog okruga registrovano je dvadeset građana pozitivnih na koronavirus. Epidemijska situacija je povoljna, ali ima naznaka pogoršanja. U Zavodu za javno zdravlje, ove nedelje, uvedena je nova vrsta testa na antitela.

Osim PCR i brzog testa, u Zavodu za javno zdravlje u Pirotu od sada je moguće, na lični zahtev, obaviti i kvantitativno testiranje na antitela. Test se radi dve nedelje posle preležane bolesti ili vakcinacije, a košta 1.800 dinara. Može se koristiti i kao sertifikat za putovanje u inostranstvo.

"Pre godinu i više dana smo radili serološke brze testove iz krvi koji su samo dokazivali da li imate ili nemate antitela. Ovo što se sada počinje da radi u Zavodu je koji je titar zaštitnih antitela", objašnjava dr Radmila Zec, epidemiolog ZZJZ Pirot.

Stručnjaci upozoravaju da je vakcinacija značajno usporena u poslednjih mesec dana. Iako je Pirotski okrug treći u Srbiji po broju vakcinisanih, 50% još uvek nije dovoljno za kolektivni imunitet. Najslabiji odziv za vakcinaciju je kod mladih do 35 godina.

"Treba pojačati kampanju, treba pozvati ljude, mlađe ljude, da se vakcinišu i da upravo iskoriste ovaj period kada je epidemiološka situacija povoljna za sticanje imuniteta. Realna opasnost postoji, pandemiji nije kraj. Jedini lek jeste što veća imunizacija stanovništva", kaže dr Milena Dimitrijević, koordinatorka vakcinacije.

Lekari podsećaju da vakcina ima dovoljno i da za Sinofarm ili Fajzer vakcinu nije potrebno zakazivanje. U Opštoj bolnici u Pirotu već nekoliko dana na lečenju nema obolelih od koronavirusa.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво