Mionica ove godine dobija kuću Kolubarske bitke

Na stogodišnjicu smrti vojvode Živojina Mišića, Mionica gradi Kuću Kolubarske bitke, posvećenu herojskom podvigu Srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Projekat finansira Ministarstvo kulture.

Kuća Kolubarske bitke je impozantna multifunkcionalna postavka koja će u 5D formatu prezentovati junačku hrabrost i podvig  Srpske vojske i vojvode Živojina Mišića u Velikom ratu. 

Ova zgrada u centru Mionice biće preuređena za tu namenu. U prvoj fazi, koja će koštati 13 miliona dinara, urediće se prostor u kojem će biti oslikan mural velikih dimenzija. 

Mural Kolubarske bitke biće urađen u ovom prostoru. Njegova dužina je 33, a visina 8 metara.
Mural Kolubarske bitke je delo naašeg poznatog slikara Slobodana Jevtića Pulike koji živi u Francuskoj. Biće urađen po ugledu na Borodinsku bitku.

"Ideja je fantastična jer treba probuđivati sećanje. To je moj problem i u slikarstvu. Ja pravim slike koje nazivam takođe "Memoire de passe" ali je, prosto neverovatno da jedan mali grad kao, do ovog trenutka je za mene bio mali grad, sad je ogroman grad, sa nekim opštim, svetskim prestižom, i pozdravljam tu njihovu akciju. Pokušaću da napravim ono što od mene očekuju i nadam se da će biti sve ok", kaže slikar Slobodan Jevtić Pulika.

Izgradnjom autentične Kuće Kolubarske bitke u Mionici očekuju da budu prepoznatljivi na kulturnoj i turističkoj mapi Evrope.

"Realizacijom ovog projekta  trajno će se sačuvati uspomena na jednu od najvećih srpskih pobeda, pobda u i svetskom ratu. Ne smemo zaboraviti da je u i svetskom ratu država Srbija bila do temelja srušena. Junačkim podvigom srpske vojske, a Kolubarska bitka je bila prekretnica i svetskog rata, srpski seljak je odneo pobedu. Srpski seljak koji je hranio državu, othranio, nosio pušku, ratovao i pobedio. Kolubarska bitka je istina srpskog naroda", objašnjava predsednik Opštine Mionica Boban Janković.

Prva faza Kuće Kolubarske bitke u Mionici, sa muralom, najznačajnijim delom projekta, treba da bude realizovana do kraja ove godine.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво