Читај ми!

Maštoviti kolač sa šeširom

Na 17. republičkom takmičanju poslastičara na Paliću učestvovalo je 15 srednjih škola, a jednu od nagrada osvojila je Dragana Tanasković iz pančevačke Ekonomsko-trgovinske škole „Paja Marganović".

Posle testa teorijskog znanja takmičari su imali praktični deo nadmetanja. Dragana je u dogovoru sa svojom profesorkom odlučila da napravi čokoladni kolač koji je osvojio 2. mesto.

"Pripremala sam čokoladnu modernu poslasticu koja se sastoji od čokoladne biskvit mase, bavarskog krema, čokoladne glazure i sosa od višanja koji sam napravila", kaže Dragana Tanasković, učenica Ekonomsko-trgovinske škole "Paja Marganović" u Pančevu.

"Dekoracija u tanjiru je bila naša ideja, svako je imao nešto svoje, a odlučili smo se za umetnički rad crtanja na tanjiru, gde je taj kolač cilindričnog oblika izgledao kao šešir", objašnjava profesorka Svetlana Stojšić.

Da bi se zaslužila nagrada na jednom takmičenju izuzetno je važno obratiti pažnju na dekoraciju za koju je neophodno mnogo strpljenja, inspiracije i posebne veštine da bi se kolač ukrasio.

"Najviše pažnje obraćam na detalje, ali pre svega taj kolač mora da bude ukusan", dodaje Dragana.

U Ekonomsko-trgovinskoj školi u Pančevu imaju jedno zajedničko odeljenje za poslastičare i konobare, sa 30 đaka, i jedno odeljenje kuvarskog smera. Za sve koji su vredni, po završetku školovanja ima dovoljno posla.

"Posla za ovu decu ima sve više zato što ovde dobijaju kvalitetna znanja, menjaju navike koje su jedinstvene na tržištu i oni kao takvi posle nastupaju sa velikim angažovanjem u bilo kom ugostiteljskom objektu", kaže Nebojša Popovski, direktor Ekonomsko-trgovinske škole "Paja Marganović" u Pančevu.

Na republičkom takmičenju na Paliću, konobar Jo Šamuel iz Pančeva osvojio je 5. mesto u usluživanju.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво