Jugoslovenska moderna u zrenjaninskom Narodnom muzeju

Medija centar "Odbrana" predstavio je u Narodnom muzeju u Zrenjaninu izložbu pod nazivom "Ispovesti jugoslovenske moderne". Reč je o radovima koji su deo Zbirke galerije Doma vojske Srbije.

Neka od najvećih umetničkih imena sa ovih prostora deo su postavke kojom je prikazan razvoj savremenog slikarstva dvadesetog veka. Radovi su nastali u različitim tehnikama, tematski su raznorodni, ali svaki prikazuje vrhunske umetničke domete autora.

"Ono što imamo iz ranijeg perioda, to su Sava Šumanović, Ljuba Ivanović, Peđa Milosavljević, Danica Antić. I svi oni su uradili veliki broj značajnih dela na papiru. Slikari su iz cele bivše Jugoslavije. I to je jedna od zanimljivih karakteristika. Znači, mlađi ljudi i ne znaju za neke autore, evo prilike da se uvere i da obnove svoje znanje za one koji su znali, a za one koji su znali da vide i da saznaju nešto novo", kaže Vesna Mijatović Vujić, Medija centar "Odbrana".

Zrenjaninski Narodni muzej je povodom manifestacije "Muzeji Srbijedeset dana od deset do deset" ispunio su svoje izložbene prostore.

"Mi imamo izložbe i u Malom salonu, u holu Narodnog muzeja, imamo pet kamernih postavki, a za Evropsku noć muzeja imaćemo etnološki i arheološki film", objšnjava Sanja Vrzić iz Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

Umetnička Zbirka Galerije Doma vojske Srbije poseduje oko 1400 dela, a posle slika, radovi na papiru su najbrojniji. Postavka "Ispovesti jugoslovenske moderne" biće u Zrenjaninu do 8. jula.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво