Posle dugo godina, naša suva šljiva ozbiljan izvozni adut

Posle dugo godina, naša suva šljiva ozbiljan izvozni adut

Nakon nekoliko godina, proizvođači suve šljive i izvoznici ovog srpskog brenda, zadovoljni su sezonom. Pre svega, cenom koja je značajno viša zbog manje ponude i velike potražnje na svetskom tržištu. Gotovo sve količine su prodate ili ugovorene.

U  Osečini, jednom od najvećih centara za izvoz suve šljive, kapaciteti skoro ispražnjeni. Ugovorene količine čekaju isporuku za kupce u Francuskoj, Turskoj i Rusiji. I preostale,  manje količine, izvozioci zadovoljno pripremaju po znatno vecim cenama.

 "Nema iz koje strane sveta se ne zove za suvu šljivu, malte ne postala je kao zlato," zadovoljan je Dobrivoje Jovanović. Dodaje da je nestašica na svetskom tržištu uslovila skok cene za 50 odsto, u odnosu na cene pred Novu godinu. Poslednji put je tako bilo 2013. odnosno 2014. godine. 

Povoljna situacija za srpsku suvu šljivu na svetskom tržištu obradovala je i individualne proizvođače u domaćinstvu Vučinića u Donjem Crniljevu.  Osušili su 16 tona šljive.

Marko Vučinić podseća da je prošle godine cena bila 1 evro i najviše 0,5 centi. Kao  i prethodnih godina, to je bilo dovoljno tek za pokrivanje troškova. Sada se, kaže, može govoriti i o zaradi jer je cena je 1 evro i 50 centi!

Veliki izvoznici suve šljive očekuju da će se aktuelna kretanja na svetskom tržištu, kao i procene ovogodišnjeg roda, pozitivno odraziti i na narednu sezonu. Neće biti neprodate šljive na zalihama! 

Obećava i trenutno stanje zasada. Većina šljivika izdržala je prolećni mraz. Nije bilo većih oštećenja. Iako će rod biti manji, usled dužeg, hladnijeg perioda, zbog dobre ovogodišnje prodaje i predstojeća sezona čeka se sa više optimizma.

 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво